BizRemote by certSIGN Companii Stiri

Piața imobiliară, în continuare în atenția investitorilor

14 apr. 2020 4 min

Piața imobiliară, în continuare în atenția investitorilor

Reading Time: 4 minute

Investitorii pe piața imobiliară sunt în continuare interesați de proiecte imobiliare noi chiar și în contextul Covid-19 și aproape 70% dintre investitorii din segmentul terenurilor au în plan să continue tranzacțiile în curs anul acesta, arată două studii Colliers International.

64% dintre investitorii din piața imobiliară caută să înțeleagă mai bine situația actuală înainte de a lua decizii de investiții, totuși, aproape un sfert declară că, dacă s-ar ivi oportunitatea unei tranzacții cu condiții favorabile, ar investi chiar și în contextul incertitudinilor actuale.

Bucureștiul rămâne orașul preferat pentru noi investiții pentru aproximativ 57% dintre respondenți, iar mai bine de 25% dintre cei chestionați sunt deschiși la noi oportunități de investiții în orașe regionale, ceea ce ar putea stimula piața imobiliară, mai ales că doar 5% dintre aceștia dețin în prezent proprietăți în afara Bucureștiului. Proprietarii de clădiri localizate în București sau în orașele regionale intenționează să mențină în portofoliul lor aceste active.

Piața terenurilor

Aproape 70% dintre jucătorii activi în tranzacții pe piața terenurilor intenționează să avanseze cu toate sau cu unele dintre tranzacțiile în curs, iar 43% dintre participanții la studiul Colliers International pe acest segment se așteaptă să închidă tranzacţii în următoarele 3 luni, ceea ce indică faptul că piața se păstrează activă în această perioadă. Mai mult, majoritatea investitorilor care nu prevăd finalizarea unei tranzacții (achiziție sau vânzare) pe termen scurt se așteaptă să încheie totuși o tranzacție până la sfârșitul anului. Doar 16% dintre intervievați nu se așteaptă să finalizeze nicio achiziție sau vânzare de teren în 2020.

Cum vor evolua prețurile?

44% dintre investitorii participanți la studiul Colliers International se așteaptă ca prețurile să scadă în viitorul apropiat, în timp ce un procent similar de investitori nu au o opinie clară pe acest subiect. Studiul arată totodată și faptul că segmentul de piață pe care investitorii activează – rezidențial, birouri, retail sau proiecte mixte – sau poziția lor ca vânzători sau cumpărători au o influență foarte mică asupra percepției actuale privind evoluția prețurilor.

Sînziana Oprea

”Opinia generală este că, dacă lucrurile ar începe să revină, gradual, la normal în următoarele două luni, piața de terenuri ar rămâne într-o formă decentă pentru restul anului 2020, atâta timp cât impactul economic generat de starea de urgență nu ar fi prea accentuat”, a declarat Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers International.

Veniturile din închiriere

Mai bine de 80% dintre cei chestionați cred că veniturile din retail și din segmentul hotelurilor vor scădea, în timp ce segmentul industrial este de așteptat să înregistreze creșteri ale chiriilor (22,4%) sau chirii stabile (58,6%). Perspectiva pentru segmentul de birouri este neclară, întrucât numărul respondenților care înregistrează o scădere a chiriilor (45%) este aproape egal cu numărul respondenților care se așteaptă la chirii neschimbate (37%). În același timp, este de așteptat ca prețurile activelor să urmeze aceeași dinamică a veniturilor din chirii, cu unele diferențe minore, deoarece aproximativ 75% dintre respondenți se așteaptă ca prețurile activelor din zona de retail și hoteluri să scadă, în timp ce pe segmentele de birouri și industrial prețurile vor rămâne constante, după cum consideră 52% dintre participanții la studiul Colliers International asupra pieței de investiții.

74% dintre investitori se așteaptă la condiții de finanțare mai riguroase

Investitorii se așteaptă la o înăsprire a condițiilor de finanțare și apreciază că această criză ar putea avea efecte de lungă durată asupra pieței imobiliare, cu implicații complexe atât în ceea ce privește veniturile din chirii, cât și prețurile.

Trei sferturi dintre  respondenți se așteaptă la o scădere a disponibilității finanțării, în timp ce doar jumătate se așteaptă la o creștere a costurilor de finanțare. Drept urmare, este de așteptat ca viabilitatea economică, calitatea proiectelor și istoricul relației cu banca să conteze și mai mult în analiza de creditare a băncilor.

Anca Merdescu

”În ceea ce privește procesele de due diligence, părerea generală este că vor deveni mai riguroase sau vor rămâne neschimbate, ceea ce ar putea fi un semn că piața de investiții din România este una echilibrată între vânzători și cumpărători”, a declarat Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers International.

Efectele asupra pieţei imobiliare ale COVID-19 ar putea fi de lungă durată

Peste 67% dintre investitori se așteaptă ca implicațiile actualei epidemii de Covid-19 asupra economiei românești să dureze mai mult de un an, arată studiul. Cu toate acestea, există ceva mai mult optimism în ceea ce privește piața imobiliară, 35% mizând pe o recuperare în mai puțin de un an. De altfel, investitorii care prognozează implicațiile asupra pieței imobiliare pe o perioadă mai mare de un an sunt mai puțini (52%) decât cei care se așteaptă la efecte pentru economia generală pe termen lung (67%). Investitorii sunt și mai optimiști când vine vorba de propria companie, 27% așteptând să-și revină la normal în mai puțin de 6 luni, iar 38% în mai puțin de un an, ceea ce poate fi un semn de încredere în viabilitatea afacerii lor.

Mihai Pătrulescu

”Segmentele cele mai reziliente din punctul de vedere al investițiilor ar putea fi cel industrial-logistic și cel de birouri, dar actuala criză va aduce schimbări în preferințele de cumpărare ale investitorilor pe termen lung. În același timp, proiectele industriale și logistice, împreună cu hotelurile, câștigă cel mai mult interes pe termen mediu, deoarece cererea de proiecte de retail este de așteptat să se diminueze”, declară Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services la Colliers International.

Datele prezentate sunt extrase din două studii realizate de Colliers în rândul a peste 60 de fonduri de investiții, dezvoltatori, manageri de active și bănci, precum și în rândul a 115 profesioniști activi pe segmentul imobiliar al terenurilor. 

Foto:  © Aleksandar Mijatovic | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: