Business

Pierderi de 20 de miliarde de euro pentru industria uleiului de măsline

21 apr. 2020 < 1 min

Pierderi de 20 de miliarde de euro pentru industria uleiului de măsline

Reading Time: < 1 minut

Plantațiile de măslini din Italia, Franța și Portugalia continuă să fie afectate de bacteria Xylella, pierderile suferite de industria uleiului putând ajunge în acest an la 20 de miliarde de euro. Descoperită în 2013 pe plantațiile de măslini din sudul Italiei, bacteria Xylella este răspândită de insecta cunoscută sub denumirea populară de „scuipatul cucului” și până în momentul de față nu a fost găsit niciun remediu împotriva bacteriei. Bacteria a devenit acum o amenințare și pentru plantațiile din Spania și Grecia, anunță cultivatorii.

Italia, Spania și Grecia reprezintă 70% din producția mondială de ulei de măsline și 95% din cea europeană. Culturile de măslini sunt esențiale pentru cele mai sărace zone ale Spaniei, inclusiv pentru regiunea Andaluzia, cea mai mare producatoare de ulei de masline din zonă.

Italia rămâne țara cea mai afectată de această bacterie, recolta de ulei de măslin a scăzut cu aproximativ 60% din 2013, arată BBC News. Fermierii care dețin plantații de măslini sunt obligați să scoată din pământ arborii infectați și să îi ardă. Dezastrul produs afectează familii care dețin de generații plantații de măslini, unele specii din Italia ajung și la o mie de ani (în Puglia, de exemplu), lasă sute de de mii oameni fără un loc de muncă, conducând și la o creștere consistentă a prețului pentru acest aliment foarte căutat.

Oamenii de știință încearcă să dezvolte specii de măslini rezistenți la această bacterie, care afectează și lămâi sau viță de vie, dar încă nu se știe dacă gustul uleiului de măsline va fi la fel de apreciat.

Foto: © Joop Kleuskens | Dreamstime.com

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: