Stiri

Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde”, invitație la dezbatere între candidații la Primăria Capitalei

Reading Time: 2 minute

Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” și Platforma de Mediu pentru București organizează și invită la o dezbatere pe teme de mediu și calitatea vieții în oraș și zona metropolitan pe cei mai bine clasați patru candidați la Primăria Municipiului București, conform sondajelor: Nicușor Dan, Gabriela Firea, Cristian „Piedone” Popescu și Sebastian Burduja.  

Lipsa dezbaterilor în spațiul public din România tinde să devină o cutumă alarmantă când este vorba despre alegeri de orice natură. Acest fenomen șubrezește democrația și încalcă dreptul alegătorilor la o decizie informată atunci când pun ștampila pe buletinul de vot. Dezbaterile între candidați sunt o chestiune ce ține de firesc, de normalitate și de respect față de oamenii cărora le cer votul. Peste 220 de organizații, grupuri civice și persoane publice, reunite sub umbrela celor două platforme solicită celor patru candidați o dezbatere orientată către soluțiile pe care le propun la multiplele provocări cu care se confruntă bucureștenii și orașul lor atunci când vine vorba de un mediu sănătos și calitatea vieții în capitală. Cele două platforme, ambele demersuri apolitice, își asumă crearea cadrului neutru al dezbaterii. Data și locul vor fi stabilite de comun acord.

„În 2024, mediul, în general, calitatea aerului, în particular și crearea de centuri verzi în zonele periurbane nu pot lipsi din programul și prioritățile niciunui partid serios și al niciunui candidat serios la alegerile ce se apropie și, în același timp, nu pot lipsi din evaluarea personală pe care și-o face fiecare alegător responsabil. În București regăsim cea mai mare 2 aglomerare urbană a României, în care trăiește peste 10% din populația țării. Toți oameni aceștia au dreptul la o dezbatere între candidați. Cu blândețe, le solicit celor patru să participe la această dezbatere și, în același timp, le mulțumesc cu recunoștință”. 

Alex Găvan, alpinist și fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde

O dezbatere pe teme de mediu și calitatea vieții se impune în condițiile în care, de ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din UE, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutăţite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR. Conform concluziei oficiale a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică, dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării, locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani. După ani și ani de atenționări, România este în procedură de infringement și a și fost condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru aerul toxic din București și multe alte orașe.

În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Documentul, în șapte puncte, semnat deja de 9 dintre cei 11 destinatari, conține amendamentele la noul cod silvic și care sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, crearea de centuri verzi pentru alte orașe, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din restul țării. Printre ele se numără realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda CSAT-Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Târgul de Sânziene între 21 – 23 iunie la Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă de vineri, 21 iunie, până duminică, 23 iunie 2024, de la orele 10…

50 de minute ago

Studiu. Peste 40% dintre specialiștii în HR din România susțin utilizarea Inteligenței Artificiale

Aproximativ 41% dintre specialiștii în HR din România sprijină utilizarea instrumentelor de Inteligență Artificială pentru a ușura munca angajaților și…

o oră ago

Singurul copil din afara Americii, primit la Broadway, se alătură campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

De multe ori copiii și tinerii sunt încurajați de părinți și de cei din jur să urmeze un drum „sigur”…

2 ore ago

Încep lucrările de construcție pentru noul ansamblu rezidențial Bellemonde: Investiții de peste 40 de milioane de euro

Bellemonde este un nou ansamblu rezidențial din Pipera, un cartier gândit ca fiind rezidența bunului gust, a cărui dezvoltare va…

2 ore ago

Academia de comunicare

Reading Time: 6 minute Ioana Mănoiu, General Manager, GMP & U, creatoare GMP Academy

3 ore ago

Studiu eJobs: 26% dintre angajați primesc cel puțin o ofertă nouă de job în fiecare lună

65% dintre români sunt contactați de câteva ori pe an de angajatori pentru a fi chemați la interviuri de angajare,…

3 ore ago