Finanțe Stiri

Profitul Erste Group a crescut la 1,18 mld. euro

4 nov. 2016 3 min

Profitul Erste Group a crescut la 1,18 mld. euro

Reading Time: 3 minute

Profitul net al grupului bancar austriac Erste, acționarul majoritar al BCR, a crescut la aproape 1,18 miliarde de euro, în primele nouă luni ale acestui an.

“Performanța operațiunilor noastre reflectă în continuare tendințele deja manifestate în cursul acestui an: calitatea activelor a continuat să se îmbunătățească considerabil, prin urmare provizioanele de risc au scăzut și mai mult, venitul operațional a scăzut ușor, sub presiunea contextului caracterizat de dobânzi reduse, iar costurile operaționale s-au majorat ca urmare a investițiilor în digitalizare”, a declarat a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank, într-un comunicat de presă.

Creditarea a crescut “la un nivel rezonabil”, cu peste 4 miliarde euro credite nete nou acordate în primele nouă luni ale anului, în timp ce depozitele clienților au crescut cu peste 6 miliarde euro în aceeași perioadă, a arătat Treichl, adăugând că această evoluție sugerează că deponenții au ales să compenseze nivelul redus al dobânzilor economisind și mai mult.

“În contextul în care regiunea ECE și-a menținut ritmul accelerat de creștere la un nivel peste media din zona euro, toate subsidiarele noastre au performat bine, contribuind la un profit net solid al Grupului de aproape 1,2 miliarde EUR în primele nouă luni din 2016. Prin urmare, am reușit să ne triplăm baza de capital față de momentul declanșării crizei financiare globale, în timp ce indicele capitalului comun de rang 1 s-a majorat semnificativ, la 13,2% în trimestrul al treilea. Per total, situația noastră actuală creează o bază puternică pentru o profitabilitate viitoare solidă, într-un context care se menține dificil”, a declarat CEO-ul Erste Group Bank.

Venitul net din dobânzi al Erste Group s-a diminuat la 3.267,5 mil. EUR (-1,7%; 3.324,3 mil. EUR), în principal pe fondul menținerii contextului caracterizat de dobânzi reduse și al continuării vânzării de credite neperformante, care nu a fost compensată integral de creșterea creditării. Venitul net din taxe și comisioane s-a redus la 1.319,8 mil. EUR (-3,8%; 1.372,6 mil. EUR), în principal ca urmare a reducerii venitului din operațiuni cu valori mobiliare și servicii de plăți. Venitul net din tranzacționare a scăzut marginal la 191,6 mil. EUR (-0,7%; 193,0 mil. EUR). Prin urmare, venitul operațional s-a redus la 4.959,7 mil. EUR (-2,6%; 5.090,9 mil. EUR). Cheltuielile administrative generale au crescut la 2.963,0 mil. EUR (+3,9%; 2.852,4 mil. EUR), în principal din cauza costurilor de IT mai ridicate și cheltuielilor de personal în valoare de 1.724,7 mil. EUR (+3,4%; 1.667,5 mil. EUR). Această evoluție a determinat diminuarea profitului operațional la 1.996,6 mil. EUR (-10,8%; 2.238,5 mil. EUR). Raportul cost/venit s-a situat la 59,7% (56,0%). Câștigul din activele și pasivele financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit și pierdere (net) include un câștig, raportat în trimestrul al doilea, din vânzarea acțiunilor la VISA Europe în sumă de 138,7 mil. EUR.

“Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu peste 4 miliarde euro credite nete nou acordate în primele nouă luni ale anului, în timp ce depozitele clienților au crescut cu peste 6 miliarde euro în aceeași perioadă. În opinia noastră, această evoluție sugerează că deponenții au ales să compenseze nivelul redus al dobânzilor economisind și mai mult”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit și pierdere au scăzut semnificativ la 63,2 mil. EUR, respectiv 6 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienți (-87,8% față de 518,4 mil. EUR, respectiv 53 puncte de bază), datorită scăderii semnificative a creditelor neperformante și creșterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate în Romania și Ungaria. Rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătățească la 5,5% (7,1%). Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a situat la 67,7% (64,5%).

Totalul activelor a crescut la 206,8 mld. EUR (199,7 mld. EUR). Portofoliul net de credite și avansuri către clienți a crescut moderat la 129,0 mld. EUR (+2,4%; 125,9 mld. EUR). Activele mobiliare deținute pentru tranzacționare au crescut la 9,7 mld. EUR (8,7 mld. EUR). În privința pasivelor, depozitele de la bănci au crescut la 15,2 mld. EUR (14,2 mld. EUR), iar depozitele de la clienți au crescut la 134,0 mld. EUR (+4,7%; 127,9 mld. EUR). Titlurile de credit, în special obligațiunile și obligațiunile garantate cu credite ipotecare, au scăzut la 27,3 mld. EUR (-7,9%; 29,7 mld. EUR). Raportul credite/depozite s-a situat la 96,2% (98,4%).

Referitor la perspectivele pentru 2016 și 2017, reprezentanții Erste Group consideră că actualul context operațional se anunță favorabil creșterii creditării. În timp ce pentru 2016 estimările privind creșterea economică reală se situează între 1,3% și 4,5% în toate piețele principale din Europa Centrală și de Est (ECE), inclusiv Austria, pentru 2017 estimările se situează în intervalul 2-3% pentru ECE, și în jur de 1,5% pentru Austria. Creșterea economică reală ar urma să fie generată de cererea internă solidă, în timp ce creșterea reală a salariilor și scăderea șomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Administrarea responsabilă a finanțelor publice ar trebuie să fie o prioritate în ECE.

În privința riscurilor, reprezentanții Erste notează: impactul politicilor monetare expansioniste ale băncilor centrale inclusiv dobânzile negative; riscurile politice precum implementarea în timp util a reducerii taxei bancare din Austria; riscurile geopolitice și cele economice globale; inițiativele de protecție a consumatorilor.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: