Finanțe Stiri

Prognoza de crestere a economiei Romaniei, revizuita la 3%1 min

11/06/2015 1 min read

author:

Prognoza de crestere a economiei Romaniei, revizuita la 3%1 min

Reading Time: 1 minut

Banca Mondiala (BM) a revizuit prognoza de crestere a economiei Romaniei in 2015, cu 0,1 puncte procentuale, la 3%, comparativ cu estimarea din luna ianuarie, potrivit raportului bianual World Economic Prospects.

Estimarea referitoare la cresterea economica din 2016 a fost mentinuta la nivelul de 3,2%, in timp ce pentru 2017 prognoza a fost revizuita in scadere cu 0,4 puncte procentuale, la 3,5%.

In regiunea Europa si Asia Centrala, in care este inclusa Romania, BM anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 1,8%, fata de 2,4% in 2014. Institutia financiara avertizeaza asupra inrautatirii perspectivei regiunii ca urmare a pretului scazut al petrolului, tensiunilor geopolitice si recesiunii din Rusia si Ucraina.

BM arata ca sistemele bancare din Romania, Alibania, Bulgaria si FYR Macedonia sunt vulnerabile la contagiune, prin intermediul subsidiarelor bancilor din Grecia. Totodata, nivelul ridicat al creditelor neperformante, in pofida imbunatatilor care au avut loc recent in Ungaria si Romania, continua sa constranga profitabilitatea bancilor precum si capacitatea acestora de a acorda credite activitatilor productive.

Pentru zona euro BM a revizuit in sens pozitiv estimarea de crestere economica pentru 2015 cu 0,4 puncte procentuale, la 1,5%, iar pentru 2016 a mentinut prognoza la 1,8%.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE