Stiri

Programul „Cornul și laptele” va beneficia, în premieră, de produse din surse locale și ecologice

16 sept. 2021 2 min

Programul „Cornul și laptele” va beneficia, în premieră, de produse din surse locale și ecologice

Reading Time: 2 minute

Anul 2021 este primul în care produsele din programul „Cornul și laptele” nu vor mai fi alese în funcție de prețul cel mai mic, ci în funcție de raportul calitate-preț (50%-50%).

Astfel, WWF-România și Primăria Municipiului Brașov fac apel la producătorii locali să depună oferte în cadrul licitației până pe 22 septembrie.

Conform unui comunicat de presă, acest început de schimbare în alimentația publică, pentru susținerea sustenabilității de mediu, antreprenoriatului agricol local și sănătății publice, vine în contextul unei colaborări între WWF-România și Primăria Municipiului Brașov.

În cadrul programului se va urmări ca:

– cel puțin 10% dintre produse să fie certificate ecologic

– cel puțin 30% să vină de la producători, fermieri, cooperative și asociații locale

– minim 10% să vină prin lanțuri scurte de distribuție adică direct de la producător sau prin maxim un intermediar.  

Produsele care se vor acorda gratuit sunt cornuri, lapte proaspăt și mere, câte două zile pe săptămână, biscuiți uscați câte trei zile pe săptămână, și iaurt – o zi pe săptămână.

Achizițiile publice verzi sunt un instrument-cheie în dezvoltarea locală sustenabilă

Conform Comisiei Europene, volumul de cheltuieli suportate de autoritățile guvernamentale din UE pentru bunuri, servicii și lucrări publice ajunge la circa 14% din GDP-ul UE, adică o valoare de 1.8 trilioane Euro anual.

Aplicarea conceptului de achiziții publice verzi în domeniul alimentar în țara noastră ar însemna redirecționarea banilor publici înspre fermele și comunitățile rurale din România și în practicile agricole prietenoase cu natura și cu sănătatea consumatorilor.

Prin acest proiect-pilot la nivelul orașului Brașov, WWF-România își propune să facă primul pas în această direcție. Pentru ca impactul benefic să crească armonios este însă nevoie ca această abordare să fie replicată și în alte zone ale țării și de asemenea să fie extinsă și la achiziționarea din bani publici a altor tipuri de produse, servicii sau lucrări – clădiri publice, transport public, locuri de joacă, papetărie, evenimente etc.

Termenul limită pentru participarea la licitație este 22 septembrie 2021, orele 15.00.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: