Companii Lifestyle Stiri

Qreator by IQOS are o nouă imagine, semnată de arhitectul Dorin Ștefan

6 iul. 2020 3 min

Qreator by IQOS are o nouă imagine, semnată de arhitectul Dorin Ștefan

Reading Time: 3 minute

În ultimele două luni, clădirea Qreator by IQOS a trecut printr-un proces de transformare și redefinire a interiorului. Proiectul de redecorare poartă semnătura arhitectului Dorin Ștefan și a echipei sale din care au făcut parte arhitectele Anda Ștefan și Andreea Ionescu și a avut ca scop redefinirea spațiului Qreator și îmbinarea funcționalităților diverse ale clădirii. În acest moment, sunt deschise publicului doar magazinul IQOS de la parterul clădirii și terasa cafenelei.

Vila Oromolu, cunoscută astăzi sub numele Qreator by IQOS, a fost construită în 1927 de arhitectul Petre Antonescu, cel a cărui semnătură se află pe multe clădiri importante, printre care: Arcul de Triumf și Palatul Kretzulescu din București sau Cazinoul din Constanța.

În 2017, biroul de proiectare „Dorin Ștefan Birou de Arhitectură”,  s-a ocupat de proiectul de restaurare prin care a reușit să-i redea strălucirea de odinioară vilei din Bulevardul Aviatorilor numărul 8A, care se afla la acel moment într-o stare avansată de degradare.

Qreator

Din 2017, în clădire funcționează Qreator by IQOS, #HomeofCreativity, unul dintre cei mai activi promotori și facilitatori de creativitate din zona culturală bucureșteană. Prin evenimentele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS conectează comunitățile creative ale Bucureștiului cu toți cei pasionați de creativitate, în toate formele ei. Qreator by IQOS pune la dispoziţie un spaţiu în care aceștia se pot exprima și pot colabora, dar și resursele tehnologice necesare pentru a-și pune în practică ideile și proiectele.

În 2020, Dorin Ștefan, Anda Ștefan și Andreea Ionescu au continuat transformarea clădirii și redefinerea spațiului. Proiectul a însemnat redecorarea și completarea interiorului, astfel încât ansamblul format din vechi și nou să funcționeze în mod unitar și să îmbine funcționalități diverse: activități și evenimente artistice și culturale, spațiu de lucru și o componentă comercială.

Dorin Ștefan este unul dintre cei mai apreciați, premiați și solicitați arhitecți români. Proiectele sale pot fi văzute și apreciate atât în țară, cât și în străinătate. A primit numeroase premii și distincții naționale și internaționale, are câteva expoziții și lucrări de artă și a participat la unele dintre cele mai importante conferințe de profil. 

„Există foarte multă lume care-și dorește ca la o casă veche, o casă istorică, restaurarea să fie o întoarcere în timp și să fie refăcută exact cum a existat ea atunci. Am văzut astfel de exemple și mi se par niște case-muzeu, niște case moarte, într-un fel. Pe mine, de fiecare dată când vin aproape de o astfel de casă, mă interesează să-i aduc ceva din timpul nostru. De aceea, sunt câteva intervenții pe care eu și echipa cu care am lucrat ni le-am asumat și cred că acesta este lucrul cel mai important: casa să fie vie. În momentul în care tu o aduci în culorile de astăzi, în atmosfera de astăzi, în felul în care noi ne comportăm astfel, ea renaște. Și cea mai mare bucurie e să vezi o casă pe care tu nu o întorci în timp, ci o recuperezi, însă acest lucru nu se poate face în același decor. Nici noi nu mai purtăm hainele de atunci, manierele nu mai sunt la fel, și atunci aduci casa în lumea de azi. Cea mai interesantă imagine pe care o am acum, la revenire, a fost cea cu recitalul lui Alexandru Tomescu. Era totul gol, spațiul suna extraordinar de bine și am plecat un pic cu gândul până în interbelic, atunci când probabil aici aveau loc astfel de concerte”, a spus arhitectul Dorin Ștefan.

„Acum trei ani, noi am lucrat restaurarea acestei case și interioarele, coaja interioară, dar altcineva s-a ocupat cu decorația de interior, într-o manieră puțin diferită de cum ne-o imaginam noi. Acum, am revenit, am dus mai departe gândul de atunci și am continuat lucrarea. A fost o bucurie să putem finaliza proiectul în totalitate, iar casa să fie unitară”, a afirmat și arhitecta Anda Ștefan.

Redecorarea Qreator by IQOS a fost finalizată la mijlocul lunii iunie, dar spațiul nu este accesibil publicului în totalitate. În acest moment, doar magazinul IQOS și terasa cafenelei de la parterul clădirii sunt funcționale și vizitate de public. Accesul în clădire este gratuit, însă permis doar persoanelor care au împlinit 18 ani.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: