Finanțe

Reforme vs. 53 mld euro

10 iul. 2015 < 1 min

Reforme vs. 53 mld euro

Reading Time: < 1 minut

Grecia propune un plan de reforme și de reducere a cheltuielilor publice și solicită in schimb un un nou acord de finanțare internațională în valoare de 53,5 miliarde euro.

Noul plan de reforme include o creştere a TVA la 23% pentru serviciile de restauraţie şi la 13% pentru industria hotelieră, precum şi reforme în sistemul de pensii şi în domeniul public. În plus, Grecia intenţionează să elimine scutirea de TVA pentru insulele greceşti, până la sfârşitul lui 2016.

De asemenea, Atena prevede creşterea impozitelor pentru societăţi şi armatori şi creşterea imediată a taxelor pentru produsele de lux şi publicitatea la televiziune, precum si relansarea privatizărilor, îngheţate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, ea a fost fixată la 67 de ani sau 62 de ani, cu 40 de ani de activitate, și va fi introdusă treptat până în anul 2022.

În același timp, va fi redus plafonul cheltuielilor militare cu 100 milioane de euro în 2015 și cu 200 milioane în 2016, față de reducerea de 400 milioane propusă de creditori.

Potrivit textului cuprinzând aceste propuneri, publicat de guvernul de la Atena și citat de AFP, Grecia dorește o soluție “pentru reglementarea” enormei sale datorii publice, de 180% din PIB.

În textul de 13 pagini intitulat “Acțiuni prioritare și angajamente”, Grecia își asumă obligația de a adopta aproape toate măsurile propuse de creditori la 26 iunie și pe care Atena le-a respins atunci anunțând organizarea unui referendum.

Propunerile Greciei urmează să fie analizate astazi de creditori – UE, BCE şi FMI – şi supuse sâmbătă miniştrilor de Finanţe din zona euro. Duminică, liderii din statele membre UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: