Stiri

România a devenit a doua piață din Europa pentru companiile italiene de construcții

3 iul. 2025 2 min

România a devenit a doua piață din Europa pentru companiile italiene de construcții

Reading Time: 2 minute

Industria italiană a construcțiilor a înregistrat o creștere semnificativă a cifrei de afaceri externe, chiar și pe piețe tot mai competitive, în ciuda contextului internațional complex și în continuă schimbare. România, în special, reprezintă a doua piață europeană, cu peste 5,8 miliarde de euro în contracte câștigate de companiile italiene de construcții, multe dintre acestea având o lungă prezență în țară.

Europa de Est și Balcanii (UE și non-UE) reprezintă circa 15% din cifra de afaceri externă a firmelor italiene. România este prima țară din această zonă.

Cifrele au fost prezentate la București, la forumul Misiunii Economice Italiene -”ITALY & ROMANIA: Building Together Sustainable Infrastructure”, la care iau parte 42 de companii italiene, în perioada 1-3 iulie.

„Suntem pregătiți să construim împreună cu partenerii români trasee investiționale sustenabile, bazate pe calitate și impact social și de mediu. Este o prioritate politică, dar și economică, cu implicații strategice asupra comerțului internațional și a securității regionale și a Mării Negre. Cuvântul-cheie este sustenabilitatea, înțeleasă ca abordare holistică, care marchează un salt calitativ în realizarea lucrărilor”, declară E.S. Alfredo M. Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei la București.

”Misiunea italiană se înscrie exact în acest context în care România continuă să aibă nevoie de investiții majore, mai ales în infrastructură mare, pentru a atinge o dezvoltare sustenabilă și de durată. Companiile italiene, cu know-how-ul lor consolidat, sunt pregătite să contribuie concret la realizarea proiectelor strategice – de la autostrăzi la căi ferate, până la instalații energetice și infrastructuri sociale – esențiale pentru progresul dezvoltării și creșterea țării”, a declarat dr. Micaela Soldini, Directorul Biroului ICE-Agenția Italiană  pentru Comerț Exterior din București.

”Firmele noastre membre au contribuit la realizarea unor proiecte importante în sectoarele transportului, feroviar, rutier, portuar, aeroportuar și al conectivității în general. Sunt, de asemenea, relevante sectoarele energiei, apei și infrastructurilor sociale. Europa de Est și Balcanii (UE și non-UE) reprezintă circa 15% din cifra de afaceri externă a firmelor noastre. România este prima țară din această zonă. România este o țară mare, strategică inclusiv pentru reconstrucția Ucrainei.”, spune Alfredo Ingletti, Vicepreședinte OICE. Sectorul materialelor de construcții, cu firme  active în producția de feronerie, fațade, acoperișuri, elemente de tinichigerie, sisteme de umbrire solară și alte componente tehnice, reprezintă, de asemenea, interes.

Articole pe aceeași temă: