Finanțe Stiri

Romania: inapoi in 2008?

10 iun. 2016 3 min

Romania: inapoi in 2008?

Reading Time: 3 minute

Situatia economica din Romania este similara cu cea din 2008 – cresterea consumului, cresterea salariilor fara sa se tina cont de productivitate, cresterea deficitului, spune Dan Bucsa, Lead ECE Economist, UniCredit Bank London. Sigurul ingredient care lipseste, fata de ce s-a intamplat inainte de criza, este un bubble imobiliar, spune macroeconomistul.

“Cei care spun ca e mai bine dupa Ceausescu spun ca 2008 a fost cel mai bun an din viata lor. Evidet ca este o iluzie pentru ca in 2008 totul crestea magnific, dar dupa cum stiti, totul s-a prabusit dupa. Am incercat sa vad daca nu cumva ne intoarcem la momentul 2008, cu toate chestiile bune si cu toate problemele. Si raspunsul este <nu inca>. Lipseste un ingredient esential, dar in rest incepem sa bifam cam tot ce se facea in 2008 cu o nonsalanta incredibila. Toate celelalte tari din regiune par cumva ca incearca sa evite ce s-a intamplat inainte de criza si chiar si comportamentul populatiei este foarte diferit. Pare ca noi uitam ceva mai repede”, a declarat Dan Bucsa, la o intalnire cu jurnalistii.

Macroeconomistul a aratat ca preturile locuintelor din Romania au scazut cu circa 25% dupa criza si au ramas la acelasi nivel din 2011-2012 incoace, in timp ce in Ungaria, spre exemplu, preturile s-au redus cu 15%, iar din martie 2014 au recuperat 8%, urcand in Budapesta chiar si cu 40% in aceasta perioada.

“Faptul ca nu avem un bubble imobiliar este principala diferenta intre acum si ceea ce s-a intamplat inainte de criza. Daca cumva Europa intra in recesiune dintr-un motiv anume, nu cred ca va exista o corectie masiva in preturile locuintelor din Romania, ca nu si-au revenit deloc”, a explicat Bucsa.

Unul din motivele pentru care preturile au ramas reduse a fost programul Prima Casa, care a dus la o convergenta a preturilor spre 60.000 de euro si a prevenit o revenire a preturilor peste acest nivel in ultimii ani.

“Este loc ca pretul locuintelor sa-si revina in Romania, ar putea fi un motor de crestere daca totul merge bine in Europa”, a spus Bucsa.

Consumul, care a inregistrat o crestere de 20%, a ajuns la nivelul din 2008, precum si salariile reale, existand o corelatie foarte puternica intre cele doua. Ce nu a crescut inca la nivelul din perioada ante-criza sunt creditele de consum, dar recupereaza puternic si ele, spune economistul.

Pe de alta parte, diferenta dintre cresterea salariilor si cea a productivitatii este cea mai mare din anul 2005 pana in prezent. “Diferenta acum fata de atunci este ca productivitatea nu mai creste deloc, asta din cauza lipsei de investitii, in timp ce salariile cresc, in special pe baza salariului minim”, a explicat Bucsa.

Macroeconomistul a aratat ca Romania are cea mai ridicata crestere economica din ECE, iar consumul este principalul motor al cresterii.

“Romania este in fruntea plutonului, profitand de faptul ca Turcia creste in jur de 3%, ceea ce este foarte putin la potentialul ei. Daca ne uitam la structura, consumul creste cel mai rapid – aici suntem campioni absoluti, urmati de toate tarile care au alegeri in regiunea noastra”, a aratat economistul.

La investitii insa, Romania nu mai este in frunte, primul loc fiind ocupat de Polonia. “Riscul mare in investitii anul acesta va fi absorbtia fondurilor europene. Noi suntem oarecum mai norocosi pentru ca la sfarsitul anului trecut nu am absorbit ce trebuia si am mai primit niste fonduri si anul acesta. Adica inertia va fi mai mare in investitii la noi”, a explicat Bucsa.

In ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene, economistul a explicat ca toate tarile vor inregistra o scadere in acest an. “Diferenta mare este cat de repede isi revine aceasta absorbtie. Avem incredere doar in Polonia si Ungaria ca vor reusi sa absoarba semnificativ mai mult in 2017”, a spus Bucsa. El a arata ca in cazul unui Brexit, Romania va fi mai afectata decat alte tari in privinta absorbtiei de fonduri europene.

“Daca Marea Britanie pleaca din UE cu placinta ei de fonduri, foarte multi au spus ca cele mai afectate vor fi Polonia si Ungaria, pentru ca ele primesc cele mai multe fonduri europene. Eu cred ca cei mai afectati vom fi noi, pentru ca Polonia si Ungaria sunt capabile sa absorba fonduri europene mult mai repede si noi vom ramane, ca de obicei, la sfarsit si la sfarsit nu vor mai fi fonduri. Deci riscul e mult mai mare pentru noi”, a explicat Bucsa.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: