fbpx
Management Stiri

Românii nu au talent

12/01/2017

author:

Românii nu au talent

Aproape trei sferturi dintre angajatorii din țară întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante. România se află la coada acestui clasament, fiind depășită doar de Japonia și Taiwan.

Angajatorii din România se confruntă cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodată în țara noastră, după cum arată rezultatele Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente, dat astăzi publicității. 72% dintre angajatorii chestionați de realizatorii studiului declară că întâmpină dificultăți la ocuparea posturilor vacante. La nivel global, 40% dintre angajatori au precizat că întâmpină dificultăți, cea mai ridicată pondere din 2007 și până în prezent. Țările cu cele mai răspândite dificultăți sunt Japonia (86%), Taiwan (73%) și România (72%). În topul angajatorilor care au probleme în identificarea candidaților potriviți se mai numără și Turcia (66%, locul 5 din 43 de țări), Bulgaria (62%, locul șase), Grecia (59%) și Ungaria (57%).

clasament_tari

„Deficitul de talente, raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fară precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăți fiind dublă față de media europeană. În contextul unor intenții de angajare favorabile, care în 2016/2017 și-au atins și depășit deja nivelul istoric de optimism, competiția pentru competențele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, spune Corina – Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.  

Similar ultimelor trei ediții ale studiului, posturile cele mai dificil de ocupat sunt cele de meseriași calificați, urmate de muncitori, ingineri și operatori producție. În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc cele de șofer (locul cinci), personalul pentru hoteluri și restaurante (locul șase) și personalul de vânzări, dar și personal contabil – financiar (locul nouă). Personalul IT, atât programatori și dezvoltatori, cât și administratori și manageri este pe locul șapte în topul dificultăților, în scădere față de locul cinci ocupat la ediția anterioară a studiului.

Un motiv din spatele acestei lipse de talente de pe piața muncii este lipsa candidaților disponibili, adică numărul redus de candidați, identificat drept cauză a deficitului de 35% dintre angajatori. 21% dintre respondenți menționează lipsa competențelor specifice rolului (hard skills), iar 18% acuză lipsa de experiență practică a candidaților. La ediția anterioară a studiului, principala cauză identificată a fost lipsa competențelor specifice rolului, menționate de 48% dintre angajatori, deficitul numeric de candidați fiind pe locul secund. Angajatorii români iau măsuri pentru contractarea deficitului de talente. O bună parte își extind oferta, 52% oferind beneficii și avantaje suplimentare candidaților, iar 48%  pachete salariale mai mari, în timp ce mai bine de jumătate investesc în formarea și dezvoltarea personalului existent.

studiul-privind-deficitul-de-talente-2016-2017-romania-infografic

 

 

 

Foto: © Poemsuk Kinchokawat | Dreamstime.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE