Finanțe Stiri

Salariul minim creste de la 1 mai

30/12/2015 2 min read

Salariul minim creste de la 1 mai

Reading Time: 2 minute

Salariul minim va creste la 1.250 de lei incepand de la 1 mai, a anuntat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care a precizat ca Guvernul a inaintat un proiect de hotarare privind cresterea salariului minim care arata ca indexarea automata va tine cont de cosul minim si de inflatie.

Liderul sindical a declarat, citat de Mediafax, ca Guvernul a inaintat proiectul de hotarare care prevede aceasta majorare marti dimineata, iar aceasta propunere este agreata de sindicalisti pentru ca se recupereaza partial pierderea din primele patru luni ale anului in care salariul minim va ramane la 1.050 de lei.

Bogdan Hossu a mai spus ca proiectul prevede si indexarea automata care va tine cont de cosul minim de consum, de inflatie si de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de crestere in perioada urmatoare.

Presedintele Cartel Alfa a mai spus ca documentul transmis de Guvern, spre deosebire de anii anteriori, nu mai face discriminare pentru sectorul bugetar, in sensul ca salariul minim garantat in plata reprezinta salariul de baza minim platit fiecarui salariat bugetar si nu salariul de incadrare.

Ministrul Muncii, Ana Costea, declara, saptamana trecuta, ca Guvernul va lua o decizie privind salariul minim pana in 31 decembrie, insa o eventuala majorare trebuie analizata atent pentru a nu face mai mult rau decat bine. Ea a explicat ca in discutiile cu sindicatele acestea au propus majorarea salariului minim la 1.200 de lei din 1 ianuarie.

„Au fost doua propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie si a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitarii pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar in momentul de fata analizeaza variantele. (…) Decizia apartine Guvernului, care va decide acest lucru pana in 31 decembrie”, a afirmat ministrul.

Potrivit reprezentantilor Inspectiei Muncii, la data de 11 decembrie erau 1.402.329 de angati cu salariu minim de 1.050 de lei si 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă