Stiri Tech

Semnal de alarmă: Piața internă de software și servicii IT a scăzut cu 5,7%

mai 30, 2017 2 min

Semnal de alarmă: Piața internă de software și servicii IT a scăzut cu 5,7%

Reading Time: 2 minute

Cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT a crescut cu 11,3% în 2016 comparativ cu 2015, până la 3,6 miliarde de euro. Această valoare este datorată în primul rând exporturilor de software și servicii, a căror valoare a crescut cu 18,7% față de 2015. In același timp, valoarea pieței interne este în scădere cu 5,7% față de 2015, în condițiile în care ediția anterioară a studiului anticipa o creștere de 4,6%.

“Lipsa proiectelor IT din zona publică, a investițiilor în această direcție, a tras în jos piața internă”, a declarat azi într-o conferință Eugen Schwab-Chesaru, vicepreședinte CEE al Pierre Audoin Consultants (PAC). „Nivelul de investiții în proiecte software și IT este la un nivel catastrofal, raportat la PIB, la populație, la cheltuielile administrației publice, la numărul de angajați din administrație (…) În 2020 vom fi mult rămași în urmă față de celelalte țări din Europa”, a precizat oficialul PAC.

Conform studiului “Software and IT Services in Romania” lansat de ANIS împreună cu PAC, cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT va depăși în 2017 pragul de 4 miliarde de euro.

Prognoza de creștere medie anuală pentru următorii 3 ani se păstrează în continuare la aproximativ 15%, în staționare față de estimarea comunicată în ediția 2016 a studiului.

Exportul de software și servicii IT a ajuns în 2016 la 2,6 miliarde de euro, cu aproape 19% mai mult față de 2015, reprezentând 74% din cifra de afaceri a sectorului. Estimările arată că ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a sectorului este în creștere și va atinge 79% în 2020, în condițiile curente ale pieței.

In ceea ce privește piața internă, care reprezintă aproximativ 26% din veniturile totale ale sectorului, aceasta a înregistrat o scădere neașteptată față de anul precedent, ajungând la doar 935 milioane de euro. Analiza pieței interne arată o evoluție timidă și pentru perioada următoare, manifestare a unui consum scăzut de tehnologie în raport cu nevoile estimate, în special în sectorul public, dar și în cel privat.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: