Tech

Startup-ul românesc Humans a lansat prima tehnologie blockchain din lume cu model de validare biometrică

Reading Time: 2 minute

Startup-ul românesc de deep tech Humans lansează o tehnologie unică la nivel mondial, metoda Proof-of-Human ce folosește biometria, ca formă de validare umană, în context blockchain.

„Platforma Humans va permite oamenilor să creeze tot ce își pot imagina, iar prin generarea de către algoritmi a conținutului, vor putea să își pună ȋn practică ideile fără să mai fie constrȃnşi de buget, timp, spaţiu sau abilități. Dar democratizarea acestei tehnologii vine cu o serie de riscuri – control redus asupra utilizării ADN-urilor digitale, fake news, dificultatea de a face distincția ȋntre ce este real și ce este generat de AI. Adoptând blockchain, am găsit rezolvarea la toate acestea.”

Sabin Dima, CEO Humans

Anunțul a fost făcut, zilele acestea, la AIBC Summit din Dubai, unul dintre cele mai importante evenimente la nivel global pe tema blockchain, AI, crypto și alte tehnologii emergente.

În 2020, Humans a atras o finanțare de 330.000 de euro pentru dezvoltarea unei tehnologii capabile să genereze synthetic (AI-created) media.

Sabin Dima CEO Humans

Metoda Proof-of-Human creează un cadru de guvernanță și transparenţă pentru ADN-urile digitale generate pe platforma sa, joinhumans.com.

Combinarea platformei Humans cu blockchain creează condițiile ideale pentru a construi un ecosistem ȋn care oricine contribuie ȋn mod liber cu date, tehnologii sau aplicații. Tehnologia blockchain oferă un sistem de guvernanță prin care creatorul fiecărui ADN digital de pe platformă are un control complet asupra modului ȋn care acesta este utilizat. Blockchain aduce astfel și transparență, eliminȃnd posibilitatea de fake news – fiecare utilizare a ADN-ului digital este aprobată de creator, iar acesta, la rȃndul său, are acordul persoanei reale din spatele ADN-ului.

Blockchain permite, în același timp, implementarea unei chei biologice de control, pentru a verifica și certifica că, într-adevăr, în spatele ADN-ului digital se află o persoană reală. Practic, prin mecanismul de consens Proof-of-Human, sistemul solicită o dovadă de umanitate și validează date biometrice care atestă faptul că ȋn spatele fiecărei decizii AI se află o persoană reală.

ADN-ul digital este exoscheletul ideilor noastre și nu există limite pentru ceea ce se poate crea. Humans, prin puterea blockchain și a Inteligenței Artificiale, ȋi permite oricui să ȋși transpună unicitatea ȋntr-un ADN Digital, să dețină propria identitate digitală și să ȋși scaleze potențialul la infinit. Toate acestea menținȃnd un control complet asupra eului său digital și a modului ȋn care este folosit. Humans este o Inteligență Artificială ȋn care bate o inimă”, adaugă Sabin Dima.

Startup-ul Humans are o echipă ultra-specializată, formată din programatori doctoranzi în computer vision, olimpici internaționali și veterani software. Cei mai mari investitori în companie sunt Razvan Munteanu și fondul de investiții Early Game Ventures.

Gabriel Barliga

Recent Posts

Unde își vor petrece românii Sărbătorile de Paște

Românii aleg să petreacă Sărbătorile de Paște, acasă, împreună cu familia. Un procent de 79% dintre cei intervievați în cadrul…

4 minute ago

Din 30 mai pot fi demarate proiectele pentru energie eoliană din surse offshore

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, după…

19 minute ago

Hidroelectrica vrea finalizarea proiectului Bumbești-Livezeni

Hidroelectrica își dorește finalizarea proiectului Bumbeşti-Livezeni și spune că va asigura injectarea în Sistemul Energetic Naţional (SEN) a unei cantităţi…

29 de minute ago

Un pilot român va debuta în Formula 4 Italia

Un pilot român, Luca Viișoreanu, și o echipă românească, Real Racing, vor debuta în acest sezon în Formula 4 Italia.…

3 ore ago

Alex Petricean: Ambasadorul noii bucătării românești

Cum îi atrage chef Alex Petricean pe tinerii din țară să descopere savoarea bucătăriei românești prin deschiderea restaurantului NOUA BAR,…

4 ore ago

Inginerii Continental România dezvoltă tehnologii importante pentru noul Mercedes-Benz E-Class

Inginerii Continental, de la centreler din Timișoara, Iași și Sibiu, dezvoltă componente și produse importante pentru noul Mercedes-Benz E-Class. Pentru…

o zi ago