Special

De ce impresioneaza Austria

30 ian. 2016 3 min

De ce impresioneaza Austria

Reading Time: 3 minute

Anul trecut, tot pe vremea aceasta, ma intorceam in Bucuresti, dupa un zbor de 13 ore, din Singapore. Micuta insula asiatica este pe un fus orar cu sase ore in inaintea Bucurestiului, insa ca infrastructura, scena startup sau corporate are un avans de mult mai multi ani. Pe atunci mi-am spus ca, indiferent de urmatoarea destinatie in care vom replica proiectul anual al revistei, Biz World, cu greu vom reusi sa gasim subiecte la fel de interesante pentru cititori. Acum, un an mai tarziu, imi dau seama cat de mult ma inselam.

Dupa cinci zile de foc, peste 45 de interviuri si tot atatea sedinte foto, astazi se incheie oficial #BizAustria si intreaga echipa este extrem de incantata de rezultate. Decizia de a opta pentru Austria ca destinatie pentru cea de-a sasea editie a Biz World a fost una cat se poate de fireasca. Statul este cel de-al doilea mare investitor in Romania, insa investitiile masive in tara nu sunt singurul lucru care ne leaga.

Tot mai multi romani si-au cladit cariere solide in Austria. Adrian Cernautan, de exemplu, conduce businessul Coca-Cola din Austria si mi-a povestit despre provocarile unui expat aflat la conducerea unei companii multinationale. Despre felul in care tehnologia ne va schimba viata am stat de vorba tot cu un roman, Mike Borze, Vice President la BenQ Europa. Am vizitat Staatsoper chiar inainte sa inceapa febra pregatirilor pentru Balul Operei Vieneze de saptamana viitoare si l-am avut deopotriva ghid si interlocutor pe bas baritonul Sorin Coliban, care are o exceptionala cariera internationala pe mari scene ale lumii.

Insa nu doar romanii care si-au cladit cariere aici ne-au primit cu bratele deschise, ci si austriecii au fost extrem de ospitalieri. Insasi mostenitoarea imperiului Julius Meinl, Christina Meinl, ne-a povestit despre inovatiile brandului de cafea si ceai si ne-a fost ghid intr-un scurt tur al sediului companiei, unde se afla si un muzeu care prezinta istoria indragitului brand. Am intalnit reprezentantii Swarovski si am vizitat celebrul brand Red Bull, chiar la el acasa.

In plus, pentru a analiza evolutia economica a regiunii, ne-am intalnit cu liderii financiari de calibru din Austria. Am vizitat grupul financiar austriac Erste chiar in noul hub regional al acestuia din Viena. Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank International, ne-a dezvaluit cateva dintre planurile grupului pentru Romania si um vede piata bancara in urmatorii 3 ani.

Acum, la finalul celor cinci zile in care ne-am mutat redactia in Austria, pot spune ca Viena a reusit sa ne impresioneze intr-un mod aparte. Deschiderea observata la nivelul managerilor din corporatiile pe care le-am vizitat aici se vede si pe strada. Austriecilor le place foarte mult sa faca sport, sa se plimbe in aer liber, motiv pentru care multe evenimente artistice, expozitii si spectacole, au loc in spatii publice. Si da, le place sa se relaxeze. Sunt oameni pentru care este important ca totul in jur sa fie confortabil si care reusesc sa-ti transmita starea de liniste care-i caracterizeaza.

Ca o concluzie unanima a echipei, Austria este tara in care am intalnit aristocratia la ea acasa. Unde oamenii isi pretuiesc stilul de viata si stiu sa imprime si celor mai simple gesturi o nota de nobilism pe care n-o mai gasesti in alta parte.

Biz World este un proiect lansat in anul 2011, care si-a propus sa ia pulsul schimbarilor la nivel mondial, din centrele de putere politica si economica ale lumii. La fiecare inceput de an, redactia Biz se muta, timp de o saptamana in locurile cele mai importante care dicteaza dinamica globalizarii. Am fost la Bruxelles – inima Uniunii Europene, la Londra – centrul financiar al continentului, New Yorks & Silicon Valley – locul in jurul carora graviteaza businessurile globale, Berlin – noul hib digital al planetei si Singapore – orasul-stat unde viitorul este prezent deja.

Editia speciala #BizAustria este realizata in parteneriat cu ‪‎BCR, Austrian Airlines, ‎Raiffeisen Bank si Eurolines.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: