Finanțe Stiri

Tarifele RCA, corelate cu nivelul daunelor

13 ian. 2016 < 1 min

Tarifele RCA, corelate cu nivelul daunelor

Reading Time: < 1 minut

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat modificarea normei privind RCA, astfel ca asiguratorii vor fi obligati sa coreleze evolutia tarifelor RCA cu nivelul daunelor pentru fiecare segment de asigurati, iar pentru vehiculele care nu pot circula in strainatate din cauze tehnice nu vor mai incheia si polite Carte Verde.

„Am aprobat astazi (miercuri – n.r.) in Consiliul ASF amendamentele la Norma 23, avem clauza cu privire la corelarea primelor si majorarilor de prime cu daunalitatea”, a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu, citat de Mediafax.

Asiguratorii sunt obligati sa transmita in format electronic Autoritatii de Supraveghere Financiara ipotezele folosite, metodele actuariale si justificarea aplicarii acestora pentru calculul primelor, impreuna cu baza de date utilizata pentru aceste calcule.

In calculul tarifului de prima, asiguratorilor le este interzis sa foloseasca indici de incarcare, coeficienti de majorare si/sau corectie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care sa nu fie fundamentate statistic si actuarial, asigurandu-se in acest fel o proportionalitate intre tarifele practicate in perioade succesive si evolutia daunalitatii pe segmentul respectiv de asigurati, potrivit art. 21, alin (6) modificat.

Acelasi articol este completat cu un alineat, potrivit caruia, pentru fiecare segment, asiguratorul RCA trebuie sa utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic. In situatia in care asiguratorul RCA nu detine suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie sa utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piata din Romania sau la piata Uniunii Europene.

Totodata, norma modificata prevede ca asiguratorii vor emite doar polita RCA, fara Carte Verde, pentru vehiculele care nu pot circula in afara Romaniei, din cauza limitarilor tehnice. In aceasta categorie se pot incadra mijloacele de transport in comun sau tractoarele cu regim special de inmatriculare.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: