Finanțe Stiri

Tarile BRICS si-au facut banca pentru dezvoltare

21 iul. 2015 < 1 min

Tarile BRICS si-au facut banca pentru dezvoltare

Reading Time: < 1 minut

Grupul tarilor emergente BRICS a lansat, la Shanghai, Noua Banca pentru Dezvoltare (NDB), care va acorda finantare statelor aflate in dezoltare pentru proiecte de infrastructura, relateaza BBC. Noua institutie financiara este vazuta ca o alternativa la Banca Mondiala si FMI, cu toate ca grupul BRICS sustine ca NDB nu rivalizeaza cu acestea.

Grupul BRICS este format din Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

„Obiectivul nostru nu este sa concuram sistemul existent, ci sa il imbunatatim si sa il completam in stilul nostru”, a declarat presedintele NDB, Kundapur Vaman Kamath, citat de Mediafax.

Tarile BRICS au criticat Banca Mondiala si FMI pentru ca nu acorda statelor aflate in dezvoltare drepturi de vot suficiente.

NDB urmeaza sa acorde primele imprumuturi la inceputul anului viitor. Inaugurarea bancii are loc la doua saptamâni dupa summitul BRICS din orasul rus Ufa, unde au fost stabilite ultimele detalii. La momentul respectiv, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus ca cele cinci tari ilustreaza un nou sistem multipolar pentru relatiile internationale.

Banca va avea un capital initial de 50 de miliarde de dolari, iar suma s-ar putea dubla in anii urmatori. Cel mai mare contributor al NDB va fi China, a doua mare economie a lumii, care a condus si infiintarea unei alte banci internationale, Asian Infrastructure Development Bank din Beijing.

NDB va avea o conducere prin rotatie, primul presedinte, Kamath, provenind din India.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: