Companii

TenarisSilcotub atinge 100% rată de recuperare a deșeurilor din fier

Reading Time: 3 minute

Grupul TenarisSilcotub a reușit să atingă un grad de 100% recuperare a deșeurilor din fier rezultate din procesele de producție din fabricile sale, în urma unor proiecte complexe derulate în ultimii ani.

La Oțelăria TenarisSilcotub din Călărași, producția se bazează în proporție de 96% pe un material reciclabil la infinit, respectiv fierul vechi, colectat și procesat de către companie într-o cantitate de aproximativ 500.000 de tone pe an.

Depozitul de fier vechi din Călărași

„A fost nevoie de muncă în echipă, alături de colegi din diferite departamente și parteneri din companii specializate. Au fost luni întregi de testări pentru a îmbunătăți calitatea deșeurilor și a valida soluțiile găsite, urmate de altele pentru a identifica companii din țară sau din regiune care pot refolosi materialele, pentru a atinge scopul final: 100% reciclare a deșeurilor feroase rezultate din fabricile noastre. Important este că, odată creat acest sistem de economie circulară, el poate funcționa pe termen lung, iar asta înseamnă o amprentă redusă a activităților noastre asupra mediului înconjurător”, explică Anca Sălăjan, Director Sănătate, Securitate în Muncă și Mediu TenarisSilcotub.

Oțelăria Călărași – recuperarea zgurii

Preocuparea ultimilor ani a fost recuperarea și valorificarea sub-produsului rezultat în urma topirii acestuia, respectiv a zgurii. Prin găsirea unor soluții de prelucrare mecanică, compania reușește ca, anual, să transforme 60.000 de tone de zgură în agregat, folosit pentru construcția de drumuri.

Linia de producție a țevilor din Zalău

Barele din oțel produse la Călărași sunt transportate la fabrica de țevi din Zalău, unde procesele de laminare la cald, deformare la rece, tratamente chimice, tratamente termice și diferitele prelucrări mecanice generează, la rândul lor, deșeuri feroase. Dacă resturile de bare și de țevi sau șpanul au o utilizare imediată, revenind în procesul de elaborare a oțelului din oțelărie, pentru alte tipuri de deșeuri a fost nevoie de idei și testări pentru a se găsi soluția de a evita ca acestea să devină „gunoi” depozitat în natură.

Țunderul uleios, de exemplu, a fost timp de decenii considerat un deșeu neutilizabil de către industria siderurgică, având ca unică soluție depozitarea finală. Echipa TenarisSilcotub a reușit în ultimii ani să găsească soluția de a transforma, în fiecare an, 800 de tone din acest deșeu într‑un material de adaos pentru cuptorul electric din Călărași.

Încărcarea țunderului uscat

Mult mai important ca și cantitate, țunderul uscat (sau crusta de țunder) este generat într-o cantitate de aproximativ 8.000 de tone anual. Pentru acest deșeu, compania a identificat mai multe soluții de valorificare. Fie că este folosit în siderurgie sau în industria chimică, fie că devine parte din materialul folosit în producția unor componente pentru frigidere, acest deșeu refolosit înseamnă aproximativ 15.000 de metri cubi de spații de depozitare în natură salvați în fiecare an.

TenarisSilcotub a investit peste 500 de milioane de dolari în ultimii 15 ani, în noi linii de producție pentru produse cu valoare adăugată mare și retehnologizarea celor existente pentru a le aduce la standardele exigente de sustenabilitate ale companiei.

Printre cele mai relevante investiții care au avut ca rezultat alinierea la cele mai bune tehnici disponibile în domeniul protecției mediului se numără instalația de captare și epurare a gazelor arse din procesul de elaborare a oțelului de la oțelăria din Călărași, modernizarea stației de tratare a apelor în fabrica din Zalău sau retehnologizarea liniei de finisare a țevilor petroliere de la Zalău.

TenarisSilcotub, companie parte din grupul Tenaris, este cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici, utilizate în diverse aplicații din industriile energiei, mecanică și auto. Cu o echipă de 1.700 de oameni în România, TenarisSilcotub are unități de producție la Zalău, Călărași și Câmpina.

Gabriel Barliga

Recent Posts

Record de credite noi pentru persoane fizice la BRD: 2,35 mld. lei în primul trimestru din 2024

În primul trimestri din 2024, venitul net bancar al Grupului BRD a atins o creștere de 5,3% față de aceeași…

2 zile ago

Claudiu Butacu & George Constantin: Sustenabilitatea, dincolo de definiții

Sustenabilitate [substantiv feminin, (numai) singular] – capacitatea de a exista constant. Nu este definiția noastră, ci primul rezultat al unei…

2 zile ago

Schimbare la vârful Tuborg România: Yoav Bar preia funcția de CEO

Tuborg România anunță o schimbare strategică în managementul organizației, prin aducerea lui Yoav Bar la conducerea companiei, în funcția de…

3 zile ago

Profit de 390 mil. lei pentru Raiffeisen Bank România în primul trimestru din 2024

Raiffeisen Bank a înregistrat în primul trimestru din 2024 o creștere de 50% pe segmentul planuri de investiții, pensii private…

3 zile ago

Primul teatru construit de la 0 de comunitate, Grivița 53 mai are nevoie de 500.000 euro

Proiectul născut din crezul artistic al scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian prinde tot mai mult contur existențial. După 8…

3 zile ago

Smartphone-urile HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România

Noile smartphone-uri HUAWEI Pura 70 Ultra, HUAWEI Pura 70 Pro și HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România.…

3 zile ago