fbpx
Finanțe

Tsipras: Am semnat pentru a evita dezastrul2 min

15/07/2015 2 min read

author:

Tsipras: Am semnat pentru a evita dezastrul2 min

Reading Time: 2 minute

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a recunoscut marti seara ca acordul cu creditorii pentru un al treilea plan de ajutor financiar este un text in care “nu crede”, dar “l-a semnat pentru a evita dezastrul tarii”, noteaza agentiile Reuters si France Presse.

“Imi asum responsabilitatea pentru orice greseala comisa, imi asum responsabilitatea pentru un text in care eu nu cred dar l-am semnat pentru a evita dezastrul tarii si sunt obligat sa-l implementez”, a declarat Tsipras intr-un interviu la televiziunea publica elena ERT, citat de Agerpres. Declaratiile premierului grec au fost facute in ajunul unui vot crucial in parlamentul elen asupra acestui acord, votul fiind o preconditie pusa de creditori pentru inceperea discuţiilor pentru imprumutul in valoare de pana la 86 de miliarde de euro.

Tsipras a aparat acordul semnat la la Summitul Uniunii Europene din 12-13 iulie, declarand ca desi a fost “o noapte foarte rea pentru Europa”, marcata de “presiune asupra unui popor care s-a exprimat la referendum” si “a fost impus” Greciei, acordul a salvat-o de la iesirea din euro si trebuie pus in aplicare.

“Adevarul dureros este ca aceasta cale cu sens unic pentru Grecia ne-a fost impusa”, a afirmat Tsipras.
Printre altele, el a sugerat ca bancile din tara, inchise din 29 iunie, ar putea ramane inchise inca cel putin o luna.

Banci inchise o luna

“Deschiderea bancilor depinde de aprobarea acordului, care va avea loc intr-o luna”, a constatat el la televiziunea de stat ERT, argumentand ca “atunci cand este un soc, exista intotdeauna posibilitatea ca deponentii sa-si retraga toti banii”.

Cu toate acestea, Tsipras si-a exprimat speranta ca “BCE se orienteaza spre cresterea ELA (ajutorul de urgenta acordat bancilor grecesti), asa ca va fi posibil sa se retraga mai multi bani”, a estimat el, in timp ce retragerile zilnice sunt limitate in prezent la 60 de euro la distribuitori, aminteste AFP.

Varoufakis: Acordul este “lovitura de stat”

Fostul ministru grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a condamnat vehement acordul pe care fostul sau aliat, premierul Alexis Tsipras, l-a semnat cu creditorii internaţionali, calificandu-l drept “o umilire” a Greciei şi comparandu-l cu lovitura de stat militara din anul 1967.

“Acordul cu creditorii este o predare a Greciei, care devine un vasal al Eurogrupului. Este o umilire totala a Greciei, o anulare completa a suvernitaţii naţionale”, a declarat Varoufakis pe blog, citat de Mediafax.
“Acordul este comparabil cu lovitura de stat a coloneilor produsa in Grecia in anul 1967. Summitul liderilor zonei euro este un fel de lovitura de stat; diferenţa majora este ca in anul 1967 nu au fost afectate proprietaţile publice, pe cand acum s-a cerut vanzarea tuturor proprietaţilor publice…”, a adaugat Varoufakis.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre ţari din zona euro şi catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *