Stiri

Vaccinul Moderna a ajuns în România. Care sunt diferențele dintre cele două vaccinuri

13 ian. 2021 3 min

Vaccinul Moderna a ajuns în România. Care sunt diferențele dintre cele două vaccinuri

Reading Time: 3 minute

Dozele de vaccin Moderna au ajuns miercuri dimineață la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București, anunță Ministerul Apărării. În perioada următoare, vaccinurile vor fi distribuite în centrele regionale de vaccinare. Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei naționale de vaccinare, a arătat că vaccinurile Moderna vor ajunge la centrele cu un număr mai mare de oameni care se vaccinează, pentru a evita risipa de doze.

„Prima tranşă, de 14.000 de doze de vaccin Moderna, a intrat în România aseară. Dozele au ajuns azi dimineaţă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale de vaccinare”, precizează MApN pe pagina sa de Facebook.

Vaccinurile au fost aduse cu un camion, escortat de poliţişti, iar formalităţile de la frontieră au durat câteva minute, existând culoar asigurat pentru trecere.

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinurile Moderna vor fi distribuite către centrele unde există un număr mai mare de oameni care se vaccinează, pentru a evita risipa. Dintr-o fiolă de vaccin Moderna se fac 10 doze, astfel că există riscul să rămână doze nefolosite dacă nu se asigură un număr suficient de oameni care să se vaccineze.

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

diferentele dintre vaccinuri

Care sunt diferențele dintre vaccinul Moderna și cel de la Pifzer

Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.

În concluzie, din punct de vedere al siguranței și eficacității cele două vaccinuri sunt similare, diferențele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică (stocare, transport, administrare etc.).

Cine se poate vaccina?

Vârsta:
Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Sarcina și alăptarea:
Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea.

Conform EMA, nu sunt raportate riscuri în legătură cu alăptarea.

În ambele situații se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Câte doze trebuie făcute?

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Profilul de siguranță

Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: