Interviuri

Valeriu Nicolae: „Din păcate clasa noastră politică este plină de impostori”

3 dec. 2020 5 min

Valeriu Nicolae: „Din păcate clasa noastră politică este plină de impostori”

Reading Time: 5 minute

Valeriu Nicolae, care va candida independent la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie, ne-a vorbit într-un interviu despre schimbările pe care își dorește să le aducă dintr-o poziție în Parlementul României și despre planurile pe care le are pentru a aduce mai mulți oameni buni în fața publicului, profesioniști, experți pe zona de educație și în cea de administrație.

Vei candida independent la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie pentru un loc în Camera Deputaților. Ne poți spune cîteva cuvinte despre cum ai luat decizia să candidezi și de ce ai ales să candidezi?

Decizia a venit într-un moment de turnură, după aflarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Sectorului 5. M-a iritat enorm de tare faptul că a câștigat Piedone la sectorul 5. Nu mi-am putut imagina că un impostor clar dovedit, despre care am scris în mai multe rânduri, un om care a terminat liceul după vârsta de 30 de ani și care a făcut „la zi” o facultate fantomă la Petroșani, în timp ce era și inspector la Primărie, omul care este direct responsabil pentru Colectiv și care are deja o condamnare cu executare în dosarul Colectiv, în primă instanță, repet, nu mi-am imaginat că omul acesta poate să ajungă din nou primar, de această dată la sectorul cinci și mi s-a părut pur și simplu vomitiv. Asta am simțit inițial: furie. O furie imensă, peste care a venit și reacția oamenilor din jurul meu la această furie. Și din tot acest amalgam a luat naștere grupul de Facebook #nutotei, care a decis că este cazul să facem o schimbare și că un prim pas ar fi să mergem către Parlament.

Ce îți dorești să schimbi dintr-o poziție în Parlamentul României? Care sunt planurile pe care le ai?

 În primul rând mi-aș dori să reușim să aducem mai mulți oameni buni în fața publicului, profesioniști, experți pe zona de educație, pe zona de administrație. Să creștem presiunea pe Parlament, în așa fel încât să reușim să folosim Parlamentul ca o tribună pentru a rezolva problemele cele mai importante sau presante, să tragem la răspundere parlamentarii și nu numai, pentru actele pe care ei le girează și le votează, să acționăm ca un  fel de „watch dogs”. Este nevoie de o asemenea mișcare în interiorul Parlamentului, inițiativele de până acum au fost mai degrabă timide și punctuale. 

În al doilea rând, avem în plan să facem foarte multe interpelări către instituțiile statului, în așa fel încât să avem o imagine, o hartă mult mai clară a felului în care se cheltuiesc banii, respectiv a felului în care se risipesc banii. Tot din aceste interpelări dorim să descoperim și să analizăm modul în care s-au făcut angajările la stat, fiindcă până acum eu nu am făcut altceva decât să demasc doar CV-urile parlamentarilor, încă nu am reușit să mă apropii de angajații instituțiilor de stat. Dorim să expunem cât mai mulți din impostorii prezenți în aparatul administrativ și în felul asta să creștem presiunea pe partide, pentru a-i obliga la o reformă, în special a Agenției Naționale a Funcționarului Public, fiindcă de acolo curge marea majoritate a problemelor.

Care crezi că vor fi piedicile de care te vei lovi? De ce?

 Nu văd piedici, nu în Parlament cel puțin. Cred că singurul lucru care ne va fi cu adevărat greu va fi să ne organizăm noi bine, și va fi extrem de dificil, fiindcă suntem un grup civic de voluntari, foarte eterogen, adunat într-un moment de frustrare și emoție intensă. Suntem deja câteva mii pe grupul #nutotei, din care câteva sute bune de oameni sunt implicați în mod activ în acest moment și atunci managementul unui grup așa de numeros poate fi o provocare mare. De aceea, felul în care o să ne organizăm pe priorități, pe tematici, pe zone de interes, modul în care ne vom organiza din punct de vedere logistic, în care vom reuși să ținem intern nivelul de motivație cât mai ridicat pe un orizont de timp cât mai mare, asta cred că o să fie partea dificilă. În rest, cred că activitatea în parlament nu va fi deloc grea.  Dacă noi ne organizăm bine, vom reuși să facem tot ceea ce ne propunem să facem. 

valeriu
Foto: Vali Mirea

2020 este un an foarte diferit de ce am experimentat cu toții până acum. Ne poți spune care au fost principalele dificultăți de care te-ai lovit înaintea depunerii candidaturii? Cât de dificil a fost să strângi semnăturile mai mult online?

Nu a fost dificil să le strângem efectiv, cât a fost pentru noi dificil să creăm de la zero o platformă de strângere a semnăturilor într-un timp atât de scurt, deoarece deținătorii platformelor care deja existau și erau funcționale, fie nu au putut să ne integreze și pe noi, fie nu au vrut să strângă semnături pentru noi. A fost o luptă contra-cronometru să creăm această platforma, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere juridic. 

Și atunci, într-un interval foarte scurt de timp, cred că în zece zile a trebuit să strângem semnăturile și asta în condițiile în care am pierdut un minim de trei patru zile cu punerea la punct a platformei. 

Prezența la vot va fi una mai redusă comparativ cu alți ani. Ce le-ai spune celor care nu sunt încă hotărâți să iasă la vot pe 6 decembrie? De ce e important să voteze?

Din păcate clasa noastră politică este plină de impostori. Impostori care au ajuns în pozițiile în care sunt în acest moment și din cauza faptului că foarte mulți oameni cu bun simț, foarte mulți oameni informați au decis să nu se ducă la vot fiindcă nu au găsit nici partidul perfect și nici candidatul dorit. 

Cred că avem nevoie de mult mai mulți candidați independenți, sau de votul uninominal pentru a reduce rata absenteismului la vot.  Altfel, mie mi se pare că suntem în general din ce în ce mai dezgustați de politică lucru care deși este pe deplin normal ținând cont de ceea ce vedem de atâția ani în Parlament,  este în același timp destul de grav deoarece ajută numai clanurile mafiote politice, care sunt foarte bine puse la punct în momentul de față. Să vă dau un exemplu edificator: din oamenii aia despre care am scris eu în cartea mea, „Nu tot ei”, peste 60% din ei, impostori dovediți vor reveni în Parlament pentru un nou mandat. De aceea, cred eu, e nu important, e chiar crucial ca oamenii să meargă la vot pe 6 decembrie în număr cât mai mare. 

Cred că putem transforma acest dezgust într-un vot. La fel cum am transformat eu furia resimțită după alegerea lui Piedone în ceva pozitiv: crearea grupului și această candidatură. 

Într-o postare pe Facebook de după alegerile locale din 27 septembrie ai precizat că te simți vinovat pentru rezultatele alegerilor la Primăria Sectorului 5 și că patru ani sunt suficienți pentru a pune la punct planuri și o echipă și să învățați administrație. Ne poți spune câteva cuvinte despre planurile pe care le ai în această direcție? Plănuiești în continuare să candidezi în patru ani la Primăria Sectorului 5? 

Planul nostru este să găsim cel mai bun candidat pentru Primăria Sectorului 5. Dacă voi fi eu acel candidat, sigur, voi candida eu. Pentru a găsi cel mai bun candidat pentru Primăria Sectorului 5 va trebui să fim mult, mult mai implicați în ceea ce înseamnă efectiv administrarea sectorului. Va trebui să învățăm o mulțime de lucruri, să ne apucăm să verificăm toate bugetele, toate acțiunile funcționarilor, toate instituțiile care sunt în subordinea primăriei, să vedem cum funcționează, să vedem care sunt nevoile lor fundamentale pentru diferite poziții acolo și să pregătim un plan. 

Va fi foarte greu să te duci la primărie neștiind mare lucru, și eu din start nu mă implic în demersuri și acțiuni pentru care nu m-am pregătit bine în prealabil. Primul an este extrem de important pentru un primar, și aș vrea ca din primul moment în care ajungem la primărie să știm exact ce avem de făcut, care sunt oamenii cu care vom face lucrurile, care sunt prioritățile și la ce să fim foarte atenți.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: