Viitorul luminos al fabricilor întunecate
Reading Time: 3 minuteFabricile complet automatizate, fără muncitori și fără lumină, sunt deja o realitate, chiar dacă încă se află în stadiul de proiecte pilot. Sunt funcționale dîn China, în alte state de pe glob fiind vorba de modele hibrid.
Cu fiecare „inovație bazată pe AI”, cu fiecare startup care primește finanțare consistentă pentru o tehnologie relevantă bazată pe inteligență artificială, omenirea se împarte automat (sic!) în două tabere: pro și contra. Ce alte joburi vor fi eliminate de AI, câți oameni vor rămâne fără loc de muncă sau, dimpotrivă, cum va face viața mai ușoară un astfel de progres (tehnologic). China recunoaște „cu jumătate de gură” intrarea în funcțiune, sub formă de pilot, a unor unități de producție sub eticheta „dark factories„. Pentru început, aceste proiecte sunt legate de domeniul electronicelor și al vehiculelor electrice.
„Dark factories” reprezintă un loc de producție în care mașinile se ocupă de toate sarcinile – asamblare, inspecție și logistică – eliminând necesitatea prezenței umane. Fără muncitori, nu este nevoie de surse de iluminat, de încălzire sau pauze, ceea ce reduce costurile energetice și sporește, evident, eficiența. De ce se grăbește China în această direcție? Unul dintre motive ar putea fi acela că deține peste 300.000 de roboți industriali, ceea ce ar reprezenta peste 50% din totalul mondial, depășind Statele Unite și Japonia la un loc.
De altfel, această transformare este impulsionată de inițiativa „Made in China „, lansată în 2015 pentru a face din China o putere industrială de înaltă tehnologie. Strategia pune accentul pe robotică, inteligență artificială și fabrici inteligente, guvernul investind masiv în subvenții și infrastructură. Până în 2023, densitatea roboților din China – roboți la 10.000 de lucrători din sectorul producției – a ajuns la 392, depășind media globală de 141, potrivit datelor International Federation of Robotics (IFR). Companii precum Foxconn și BYD se află în fruntea acestui proces, Foxconn înlocuind 60.000 de lucrători cu roboți într-o fabrică din Kunshan în 2016 și planificând automatizarea a 30% din operațiunile sale până la finalul lui 2025, după cum a declarat președintele Terry Gou în 2021. BYD utilizează sisteme robotizate pentru asamblarea bateriilor și șasiurilor vehiculelor electrice în fabrici precum cele din Shenzhen și Xi’an, avansând și mai mult către o producție fără muncitori.
Software MOM
Fabricile fără personal și, mai frecvent, celulele de producție fără personal sunt posibile acum datorită dezvoltării și maturității numeroaselor mașini-robot automatizate și a software-ului de gestionare a operațiunilor de producție MOM (manufacturing operations management). Potrivit unui raport Siemens, software-ul MOM poate coordona procese de producție complet automatizate. Acest software oferă, de asemenea, vizibilitate asupra proceselor de producție autonome. Anumiți angajați supraveghează de la distanță aceste operațiuni și pot primi alerte pentru a efectua anumite intervenții specifice.
Pe de altă parte, o „fabrică întunecată” devine mai dificil de pus în practică (deși nu imposibil) pe măsură ce produsele/procesele devin mai complexe și trebuie create mai multe variante de produse. În acest caz se vorbește de o fabrică „cu lumini rare”, în care producția fără supraveghere umană este limitată la operațiuni și zone specifice. În acest fel, producătorii ar putea beneficia de avantajele producției autonome fără a trece complet la „dark factories”.
Un concept devenit unitate de producție
„Dark factories” utilizează robotică bazată pe IA, sisteme IoT interconectate și protocoale sofisticate de automatizare pentru a menține operațiuni fără întreruperi. Cu ajutorul AI și conectivității IoT,
mașinile din fabricile întunecate comunică în timp real, efectuând ajustări autonome și prevăzând necesitățile de întreținere. În același timp, algoritmii de învățare automată monitorizează continuu produsele pentru a detecta neconcordanțe și defecte, asigurând standarde superioare ale produselor, arată o analiză a TexSPACE Today.
Totodată, „fabricile întunecate” utilizează sisteme autonome de purificare a aerului și de îndepărtare a prafului pentru a menține condiții sterile, ideale pentru industrii precum electronica și farmaceutica. Automatizarea permite acum o viteză de producție și o scalabilitate fără precedent, permițând producătorilor să satisfacă cererea în creștere fără a compromite calitatea. Și nu în ultimul rând, aceste noi unități de producție pot optimiza consumul de energie, promovând practici de producție ecologice, la un nivel de neatins într-o organizația cu personal (uman).
Și totuși… există speranță pentru angajați, dar mai ales pentru profesioniști în domeniu. Se va pune accent pe schimbarea cererii de forță de muncă, cu o nevoie crescândă de profesioniști calificați în inteligență artificială, robotică și data science.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz