Stiri

Vrem autostrăzi, dar nu le construiește nimeni

ian. 23, 2021 2 min

Vrem autostrăzi, dar nu le construiește nimeni

Reading Time: 2 minute

România nu are mulți kilometri de autostrăzi sau drumuri expres, raportat la țările din jurul nostru. Singura diferență e făcută de faptul că noi nici nu vrem să construim aceste autostrăzi. Cel puțin asta se înțelege din declarațiile publice ce vin din partea celor care ori trebuie să construiască aceste autostrăzi sau a celor care trebuie să le plătească.

Autostrada A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț bate pasul pe loc

Directorul general al companiei care este de fapt beneficiarul și administratorul autostrăzilor din România CNAIR, Mariana Ioniță acuză firma de proiectare a autostrăzii A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț, că este în incapacitate de proiectare.

„În ceea ce priveşte proiectarea sectorului Târgu Mureş – Târgu Neamţ, există o incapacitate constatată, de-a lungul timpului, la firma de proiectare. Din acest motiv am luat decizia să monitorizăm permanent acest prestator de servicii. Astfel, în fiecare zi de luni, la sediul ministerului analizăm stadiul evoluției serviciilor de proiectare pe acest proiect. În cadrul acestui grup de lucru interinstituțional participă autoritățile publice centrale care concură la realizarea investiției (mediu, arheologie, avize, Apele Române etc.) cu scopul de a simplifica şi fluidiza procesul de implementare a proiectului. Acest lucru îl realizăm tocmai pentru ca documentaţia să corespundă, încă de la faza de iniţiere, cu cerinţele avizatorilor importanţi în procesul de implementare”, a declarat Mariana Ioniţă.

Aceasta a subliniat că a fost atenţionat proiectantul Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA, printr-o adresă transmisă la sediul central din Madrid, solicitându-i-se o alocare de forţă de muncă suplimentară, necesară şi corespunzătoare dezvoltării proiectului.

„Respectiv, am solicitat personal şi utilaje pentru finalizarea studiilor geo în zona montană, astfel încât să se recupereze timpul pierdut şi să se intre în grafic”, a precizat directorul CNAIR.

Autostrada A8 are o lege din 2018

Pentru construcția autostrăzii A8 a fost votată o lege în Parlamentul României. Doar așa s-au putut debloca pașii prin care regiunea Moldovei să fie legată de restul țării cu un drum expres de viteză. Toți politicienii de la acea vreme s-au lăudat cu votarea acestei legi. În legea autostrăzii A8 nu sunt prevăzute termenele de finalizare, sursele de finanțare, dar nici sancțiuni în cazul în care acest proiect nu este realizat.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: