Stiri Tech

Wild Card 2021 – program de finanțare dedicat soluțiilor medicale pentru îngrijirea ochilor. Cum pot participa startup-urile din România

12 feb. 2021 2 min

Wild Card 2021 – program de finanțare dedicat soluțiilor medicale pentru îngrijirea ochilor. Cum pot participa startup-urile din România

Reading Time: 2 minute

EIT Health lansează pentru a patra oară programul Wild Card, cu scopul de a găsi companii din domeniul sănătății care dezvoltă soluții inovatoare în două domenii medicale: îngrijirea ochilor și a vederii și managementul durerii.

La finalul competiției, două echipe vor primi până la 1,5 milioane de euro în finanțare “non-dilutive” (fără alocare de părți sociale) și doi ani de sprijin din partea organizației. Aplicația este deschisă până la 15 martie 2021 pentru inovatorii din Europa, inclusiv țările vizate de clusterul EIT Health InnoStars (Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia) și regiunile din Schema de Inovare Regională printre care și România.

Statistica europeană

La nivel european, se estimează că sunt peste 30 de milioane de nevăzători sau persoane cu deficiențe de vedere. În medie, 1 din 30 de europeni suferă de pierderea vederii. Această problemă se agravează la persoanele în vârstă, unde 1 din 3 persoane cu vârsta peste 65 de ani se confruntă cu această problemă. Mai mult, în Europa, costurile directe de asistență medicală pentru boli oculare sunt estimate a fi mai mari de 18 miliarde de euro pe an, potrivit unui studiu realizat în 11 state membre ale UE. Pentru a sprijini identificarea soluțiilor pentru problemele oculare și de vedere, EIT Health a ales îngrijirea ochilor și a vederii drept una dintre direcțiile vizate în cadrul programului EIT Health Wild Card din acest an. EIT Health invită inovatori talentați din toată Europa să lucreze la găsirea unei soluții pentru a atenua, preveni și vindeca afecțiunile oculare și tulburările de vedere.

Managementul durerii

Cealaltă direcție vizată în cadrul competiției este managementul durerii. În acest caz, soluțiile trebuie să răspundă nevoii de a atenua suferința provocată de durerile acute și cronice. Înțelegând cum și de ce este generată durerea într-o varietate de condiții, soluțiile inovatoare pentru gestionarea durerii pot avea un impact cu adevărat semnificativ asupra vieții pacientului.

Hackatoane

Parcursul echipelor selectate în cadrul competiției începe cu un hackathon; lansând provocări pe toate planurile, de la formarea echipei, gândirea critică, validarea modelului de afaceri și pitching. În cele din urmă, participanții își vor prezenta soluția către un grup de lideri din industrie pentru a-și asigura un loc în finală, moment în care vor concura pentru investiția EIT Health pentru dezvoltarea companiei și lansarea soluției pe piață. În urma procesului de selecție, un maximum de două echipe vor primi, timp de doi ani, sprijin continuu de la Managerii de Proiect ai EIT Health, mentorat și coaching organizațional, precum și acces la rețeaua și partenerii EIT Health. În plus, fiecare echipa va primi o finanțare de până la 750.000 de euro anual, timp de doi ani.

„În urma consultărilor cu experți din industrie, am selectat îngrijirea ochilor și a vederii și managementul durerii ca domenii medicale care necesită inovație. Potențialul de a îmbunătăți viața pacienților și a cetățenilor din întreaga Europă și nu numai este în mâinile talentelor care ar putea dezvolta serviciile de sănătate în aceste domenii. Așteptăm cu nerăbdare să întâlnim inventatorii viitorului și să-i sprijinim în demersul de a aduce pe piață noi soluții care pot schimba vieți”, a declarat Jorge Juan Fernández García, Director de Inovație, EIT Health.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: