Finanțe Stiri

Presiuni pentru accelerarea privatizarilor

8 oct. 2015 3 min

Presiuni pentru accelerarea privatizarilor

Reading Time: 3 minute

Fondul Proprietatea, pune presiune asupra guvernului pentru a accelera procesul lent de privatizari al tarii, promovand mai multe oferte publice initiale (IPO-uri) si vanzari strategice ale companiilor de stat.

Intr-un articol pentru publicatia internationala Business New Europe, Greg Konieczny (foto), vice-presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group si administrator de portofoliu al Fondului Proprietatea, vorbeste despre eforturile Fondului de a promova listarile intreprinderilor de stat pe bursa de valori.

Greg Konieczny a afirmat ca Fondul Proprietatea incurajeaza guvernul ca “in prima faza sa listeze o parte din detinerile sale, urmand ca apoi sa ia o decizie privind o potentiala micsorare suplimentara a participatiilor sale,” in contextul in care “au existat numeroase intrebari referitoare la tranzactii din trecut, iar in climatul politic actual a devenit foarte dificil ca guvernul sa fie convins sa vanda participatii investitorilor”.

Dimensiunea portofoliului FP a scazut semnificativ de la aproape 90 de companii la 49, in urma unor vanzari si IPO-uri. Acestea includ cateva IPO-uri importante ale unor companii cheie din sectorul energetic in 2013 si 2014, cand atat compania de distributie de electricitate Electrica, precum si compania de gaz natural Romgaz, au finalizat IPO-uri duale in Bucuresti si la Londra.

Alte doua companii, Hidroelectrica si CE Oltenia, au primit deja aprobarea pentru IPO din partea guvernului, insa au existat indelungi amanari astfel incat calendarul acestor IPO-uri este in continuare neclar. Experienta celor doua companii din sectorul energetic ilustreaza dificultatile privatizarilor din Romania, care au ramas in urma altor state din Europa Centrala si de Est, precizeaza publicatia.

”Pregatirea unei companii pentru IPO dureaza intre sase si 18 luni. Este foarte dificil de stiut cum va arata piata peste un an,” spune Greg Konieczny.

IPO-ul celui mai mare producator de electricitate din Romania, Hidroelectrica, a fost amanat datorita procedurii de insolventa in care se afla compania, insa exista sperante ca acest proces va fi incheiat pana in primul trimestru al anului 2016. Cel mai bun scenariu ar fi lansarea unui IPO inainte de vara sau, in caz contrar, in a doua jumatate a anului, spune Konieczny. Morgan Stanley a fost selectata deja ca bancher de investitii pentru acest proces, iar activitatile preparatorii au inceput, insa multe depind de data iesirii din insolventa.

IPO-ul CE Oltenia, operatorul mai multor centrale pe carbuni, a fost amanat pe termen nedefinit, desi Ministrul Energiei din Romania, Andrei Gerea, a dat de inteles in data de 25 septembrie ca o listare a companiei ar putea fi luata in considerare in primavara anului 2016.

Mai multe IPO-uri s-ar putea afla pe lista de asteptare. Listarea companiei care detine monopolul in industria sarii, Salrom, ar putea fi aprobata in curand, in pofida unui comentariu facut de Ministerul Economiei Mihai Tudose in 10 septembrie, conform careia IPO-ul ”nu este o optiune” datorita importantei strategice a companiei.

Konieczny a declarat pentru bne IntelliNews ca acest comentariu al ministrului Tudose a fost ”nechibzuit”. Mai mult, acest comentariu al ministrului contrazice o declaratie anterioara a guvernului, conform careia administratia din Bucuresti isi doreste ca IPO-ul sa aiba loc.Dupa ce a impartasit guvernului mai multe informatii referitoare la procesul si costurile atribuite acestui IPO, FP se asteapta ca o intalnire a actionarilor sa aiba loc in decursul urmatoarelor 30 de zile, in cadrul careia IPO-ul ar putea fi aprobat. Astfel s-ar pregati terenul pentru un IPO care sa aiba loc inaintea verii anului 2016, in functie de conditiile pietei.

Pe masura ce FP iese din actionariatul unora dintre companiile din portofoliul sau, fondul dobandeste abilitatea de a face noi investitii. Cu toate acestea, Konieczny argumenteaza ca, in contextul actual al pietei, achizitionarea de noi companii nu ar aduce beneficii fondului.

FP se va micsora probabil in continuare, deoarece valoarea actuala de 3 miliarde de euro este prea mare pentru piata locala. Acestea fiind spuse, nu exista planuri de lichidare a fondului, care nu are o durata de viata fixa, arata publicatia.

Pe langa sprijinirea procesului de privatizare, FP a contribuit si la cresterea accesibilitatii Romaniei pentru investitori, oferind expunere pe piata din Romania. In cuvintele lui Konieczny, ”Unul dintre motivele pentru care Fondul este atractiv pentru investitori – atat locali, cat si internationali – este ca acesta este un proxy pentru Romania.”

 

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: