Categories: ManagementStiri

Curajul de a te razgandi

Reading Time: 2 minute

Ce poate fi mai daunator la birou decat ineficienta?Raspunsul la aceasta intrebare a fost oferit de Radu Atanasiu, Adjunct Lecturer la Maastricht School of Management Romania in debutul unui workshop sustinut la cea de-a zecea editie a Social Media Snow Camp, organizat de revista Biz la Paraul Rece: eficienta intr-o directie total gresita.

Sa ne imaginam ca avem de parcurs un drum de la Bucuresti la Constanta. Avem o masina performanta, ce merge repede, consuma putin, iar conditiile de trafic de pe A1 sunt ideale.  “Problema e ca, fiind convins ca A1 merge spre mare, – si nu A2 – te indepartezi eficient si sigur de Constanta”, spune Radu Atanasiu. De aceea nu este indicat sa avem convingeri “beton” si avem nevoie de flexibilitate, atat in viata profesionala cat si in cea personala. Mai mult, disponibilitatea de a pune la indoiala propriile convingeri este una benefica.

“Eu cred ca daca noi romanii, am fi mai dispusi sa ne punem la indoiala propriile convingeri am avea mai mult succes si am fi mai multumiti cu noi insine”, spune Radu Atanasiu, Adjunct Lecturer la MSM Romania, care a mai adaugat ca exista o serie de sase mecanisme prin care mintea umana, conservatoare din fire, se agata de convingeri gresite.

Iata care sunt acestea: gandire de grup (pentru ca asa zic toti), recursul la autoritate (pentru ca asa zice seful),  efectul de recul (pentru ca este o convingere care ma defineste), dezbaterea ca duel (pentru ca vreau sa am dreptate), status quo bias (pentru ca nu vreau sa schimb nimic), sau “sunk cost” (pentru ca am investit prea mult pana acum) – sunk cost se refera la tendinta gresita de a continua un proiect doar din cauza unor investitii majore realizate pana in prezent. “In business si in viata trebuie sa decidem in functie de costurile viitoare, nu de cele trecute”, a spus Radu Atanasiu, care a adaugat in loc de concluzie, la finalul workshopului, “flexibilitatea de opinie – capacitatea de a-ti schimba parerea – departe de a fi o slabiciune, este o virtute nobila si aducatoare de beneficii. Si, orice virtute cere exercitiu”.

Team

Recent Posts

Record de credite noi pentru persoane fizice la BRD: 2,35 mld. lei în primul trimestru din 2024

În primul trimestri din 2024, venitul net bancar al Grupului BRD a atins o creștere de 5,3% față de aceeași…

2 zile ago

Claudiu Butacu & George Constantin: Sustenabilitatea, dincolo de definiții

Sustenabilitate [substantiv feminin, (numai) singular] – capacitatea de a exista constant. Nu este definiția noastră, ci primul rezultat al unei…

2 zile ago

Schimbare la vârful Tuborg România: Yoav Bar preia funcția de CEO

Tuborg România anunță o schimbare strategică în managementul organizației, prin aducerea lui Yoav Bar la conducerea companiei, în funcția de…

3 zile ago

Profit de 390 mil. lei pentru Raiffeisen Bank România în primul trimestru din 2024

Raiffeisen Bank a înregistrat în primul trimestru din 2024 o creștere de 50% pe segmentul planuri de investiții, pensii private…

3 zile ago

Primul teatru construit de la 0 de comunitate, Grivița 53 mai are nevoie de 500.000 euro

Proiectul născut din crezul artistic al scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian prinde tot mai mult contur existențial. După 8…

3 zile ago

Smartphone-urile HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România

Noile smartphone-uri HUAWEI Pura 70 Ultra, HUAWEI Pura 70 Pro și HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România.…

3 zile ago