Finanțe Stiri

BCE: Darea in plata compromite creditarea

21 dec. 2015 3 min

BCE: Darea in plata compromite creditarea

Reading Time: 3 minute

Introducerea de masuri cu efect retroactiv, precum proiectul de lege privind darea in plata, risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime, arata Banca Centrala Europeana (BCE) care precizeaza, totodata, ca legea ar putea conduce la hazard moral, la o deteriorare a increderii investitorilor straini si afecteaza negativ cresterea economica.

“Acordarea de drepturi generale (…) care nu sunt prevazute exclusiv pentru debitori care au nevoie de protectie sociala, poate conduce la hazard moral si poate compromite oferta de creditare in viitor. Astfel de drepturi pot incuraja debitorii care nu au cu adevarat nevoie de protectie sa profite de schimbarile preturilor bunurilor imobiliare si sa inceteze sa isi respecte obligatiile, chiar daca au posibilitatea de a si le indeplini in totalitate. In anticiparea impactului negativ pe care astfel de drepturi l-ar putea avea asupra disciplinei de plata in Romania, bancile ar putea fi indemnate sa adopte conditii de creditare mai aspre si sa grabeasca rambursarile anticipate. Ratele mai ridicate ale dobanzii si creditarea limitata a gospodariilor si micilor afaceri pot afecta negativ cresterea economica si crearea de locuri de munca”, considera reprezentantii institutiei.

Pe de alta parte, BCE arata ca autoritatile romane trebuie sa evalueze daca retroactivitatea proiectului de reglementare respecta principiile Constitutiei Romaniei.

“Introducerea de masuri cu efect retroactiv, precum acest proiect de reglementare, risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime”, arata BCE.

In opinia reprezentantilor BCE proiectul legii darii in plata “introduce modificari fara precedent ale cadrului legal aplicabil contractelor de credit din Romania si compromite semnificativ siguranta juridica si administrarea adecvata a riscului de credit in institutiile financiare”.

“Se observa faptul ca datorita sferei largi de aplicare, proiectul de reglementare s-ar aplica nu doar creditelor de consum, ci si creditelor comerciale ale persoanelor fizice, si creditelor performante si neperformante deopotriva. In timp ce abilitatea institutiilor financiare de a administra efectiv riscul de credit depinde de un cadru legal sigur, predictibil si stabil care sa asigure in mod adecvat un echilibru intre interesele creditorului si debitorului, proiectul de reglementare introduce modificari fara precedent ale cadrului legal aplicabil contractelor de credit din Romania si compromite semnificativ siguranta juridica si administrarea adecvata a riscului de credit in institutiile financiare”, precizeaza Banca Centrala Europeana.

In acest sens, BCE sfatuieste autoritatile romane sa evalueze cu atentie impactul proiectului de reglementare asupra contractelor de credit existente pentru a asigura siguranta juridica si pentru a evita conflictul nedorit cu drepturile contractuale si de proprietate ale institutiilor de credit.

Presedintele cere reexaminarea

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor ipotecate.

Potrivit cererii de reexaminare, principiul darii in plata este un principiu economic şi juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor şi debitor. Aplicarea acestui concept este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea instituţiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, se arata in solicitarea preşedintelui catre Parlament.

„Darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relaţia dintre creditor şi debitor, intr-un context contractual in care comportamentele economice ale acestora sa fie ghidate de principiul responsabilitaţii in privinţa drepturilor şi obligaţiilor lor legitime. Pe de alta parte, reglementarea raporturilor contractuale dintre debitorii aflaţi in imposibilitatea de a-şi achita creditele ipotecare pentru achiziţionarea de locuinţe şi creditorii acestora raspunde, totodata, unei problematici care are şi profunde conotaţii sociale şi pentru care soluţiile legislative trebuie sa ofere celor aflaţi intr-o asemenea situaţie predictibilitate şi securitate juridica. Din aceste perspective, consideram ca actele normative in materie trebuie sa fie clare şi lipsite de orice echivoc, doar astfel putand fi realizat scopul avut in vedere de legiuitor”, se mai spune in solicitare.

Preşedintele mai spune ca prin instituirea unor proceduri menite sa deroge de la Codul de procedura civila, prin derogarea cvasi-generala de la Codul civil, prin absenţa unor prevederi exprese de corelare cu alte acte normative incidente, precum şi prin utilizarea unei terminologii neclare, Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, in forma transmisa la promulgare, poate genera dificultaţi in aplicare şi o practica judiciara neunitara.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: