Finanțe Stiri

1,5 miliarde lei pentru Prima Casa

30 dec. 2015 2 min

1,5 miliarde lei pentru Prima Casa

Reading Time: 2 minute

Guvernul aloca, in 2016, un plafon suplimentar de garantii in cadrul programului Prima Casa de 1,3 miliarde de lei, la care se adauga 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor in derulare, astfel incat plafonul total ajunge la 1,5 miliarde de lei anul viitor, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

“In stabilirea plafonului de garantii care pot fi emise in cadrul Programului Prima Casa s-a avut in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei, in conditiile masurilor de relaxare fiscala si de cresteri salariale adoptate, precum si a perspectivelor de crestere economica, toti acesti factori favorizand relansarea creditarii in economia romaneasca”, se mentioneaza in proiect.

Totusi, plafonul va fi redus aproape la jumatate fata de anul 2015, cand plafonul initial, de 2,6 miliarde de lei, a fost suplimentat pe final de an cu 200 de milioane de lei, astfel incat suma garantiilor acordate in cadrul programului a ajuns la 2,8 miliarde de de lei.

In schimb, statul reduce marja de dobanda maxima pe care bancile o pot percepe pentru astfel de credite de la 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, la 2 puncte.

“Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor si avand in vedere nivelul actual al conditiilor de dobanda aferente creditelor ipotecare fata de cele aferente momentului initial al stabilirii ratei dobanzii aferente creditelor acordate in cadrul programului (in conditiile in care exista banci care utilizeaza deja un nivel al ratei dobanzii sub cel maximal) se propune o modificare a nivelului ratei de dobanda in sensul reducerii marjei maxime aplicate la ROBOR 3M de la 2,5% la 2%. Noul nivel al costurilor totale se aplica tuturor solicitarilor de acordare a unei finantari garantate in cadrul Programului <Prima casa>, aflate in curs de analiza la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari”, se mentioneaza in proiectul de act normativ.

De la lansarea programului, in anul 2009, pana in prezent, au fost acordate peste 166.000 de garantii, pentru finantari in valoare de peste 3.202 milioane de euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. In anul 2015, pana in prezent, au fost emise 30.070 de garantii in valoare de 2,52 miliarde de lei. In cadrul Programului, rata de default este de 0,2%, pana in prezent fiind executate 401 garantii, mentioneaza Ministerul Finantelor Publice in Nota de fundamentare a actului normativ.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: