Stiri

36 de artişti reprezentanţi ai Şcolii de la Cluj expun la Galateca

31 mai 2021 3 min

36 de artişti reprezentanţi ai Şcolii de la Cluj expun la Galateca

Reading Time: 3 minute

Galateca aduce în faţa publicului 36 de artişti care, dincolo de succesul de piaţă, se legitimează prin valoarea autentică şi prin soliditatea conceptuală a mesajului artistic.

Expoziția Neo-Manifest romantic. Identități ale Școlii de la Cluj este adusă de Școala de pictură de la Cluj. Această școală este un fenomen artistic care a cunoscut o amploare internațională deosebită în ultimii ani.

Radu Băieș, Georgeta-Olimpia Bera, Ionela Blaj, Răzvan Botiș, Liviu Bulea, Mircea But, István Betuker, Tiziana Bianca Cellino, Mădălin Ciucă, Radu Comșa, Szilard Gaspar, Botond Gagyi, Mihai Guleș, Raluca Iancău, Ioana Iacob, Kudor-Duka István, Cristian Lăpușan, Tincuța Marin, Silvia Mateescu, Dan Măciucă, Alexandra Mureșan, Alexandru Lucian Nicoară, Andrei Nuțu, Oana Năstăsache, Vlad Olariu, Emma Păvăloaia, Lucian Popăilă, Anda Roman, Marcel Rusu, Ioan Sbârciu, Alina Staicu, Bogdan Szekely, Alexandra Șerban, Maria Laura Șonfălean, Nicoleta Tarcea, Szabolcs Veres sunt câţiva dintre reprezentanţii Şcolii de la Cluj, prezenţi în expoziţie, nume consacrate, cu reputaţie internaţională sau caracteristice noului val.

Importanţa fenomenului artistic creat de Şcoala de pictură de la Cluj este confirmată de importanța acordată de publicatiile internaţionale şi de specialitate, de numărul mare de participări şi colaborări ale membrilor acestui grup la expoziţii internaţionale, în instituţii de prestigiu precum, MoMA New York, Tate London, Stedelijk Museum, San Francisco Museum of Modern Art, Bienala de la Veneția, precum şi de cota de piaţă ridicată câştigată de aceşti artişti în ultimii ani.

“Pornind de la concepţia că în artă contează ideea, felul în care o prelucrezi, tehnica, mesajul, pentru cine sau pentru ce creezi ceea ce creezi, expoziția Neo-Manifest romantic. Identități ale Școlii de la Cluj propune o nouă viziune, specifică, din care transpar practici și ipostaze, despre ceea ce reprezintă astăzi artefactul artistic.
Neo-Manifest romantic. Identități ale Școlii de la Cluj – o expoziţie despre valoare artistică autentică, despre suplețe estetică şi forță vizuală, despre căutarea unor forme alternative și individuale de exprimare, ca instrumente conceptuale de reimaginare şi resemnificare artistică” spune Adina Renţea, directorul expoziţiei.

In cadrul expoziţiei vor avea loc evenimente de tip artist talk sau prelegeri, printre care şi cel organizat în parteneriat cu RDW, Design Go sâmbătă, 5 iunie, ora 18:00, la Galateca.

Neo-Manifest romantic. Identități ale Școlii de la Cluj face parte din demersul iniţiat de Galateca, de promovare a Şcolilor de artă de la Cluj şi Baia Mare, fenomene notabile prin anvergură, la nivel naţional şi internaţional.

Proiectul include itinerarea acestor expoziţii atât în ţară, cât şi în strainătate, pentru a face cunoscute publicului, nume relevante ale artei contemporane româneşti.

Expoziţia este parte Design Go, circuitul oficial Romanian Design Week 2021. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 12 mai – 8 iunie. Intrare liberă.

• Parteneri principali: Muzeul de Artă Cluj – Napoca şi Universitatea de Artă şi design Cluj – Napoca

• Parteneri: Asociaţia Culturală Neo Art Romania, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Romanian Design Week

• Parteneri media: Modernism, agentiadecarte.ro, Biz, kreatoria, Propagarta, Radio România Cultural, Metropola TV, igloo

• Parteneri: AQUA Carpatica, Sâmbureşti, Nespresso

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: