Finanțe Stiri

Bancnotă de 50 de lire sterline cu imaginea lui Alan Turing

25/03/2021 2 min read

Bancnotă de 50 de lire sterline cu imaginea lui Alan Turing

Reading Time: 2 minute

Banca Angliei a dezvăluit designul unei viitoarei bancnote de 50 de lire sterline, cu chipul lui Alan Turing, matematicianul care, prin abilităţile sale de descifrare a codurilor, a contribuit la victoria aliaţilor în cel de-Al Doilea Război Mondial, şi despre care se crede că s-ar fi sinucis după ce a fost condamnat pentru homosexualitate, informează Reuters.

Pe bancnota de 50 de lire sterline este reprezentată o formulă matematică dintr-o cercetare realizată de Turing în 1936, considerată o precursoare a informaticii moderne, precum şi desene tehnice ale maşinilor folosite pentru descifrarea codul Enigma.

Bancnota conține un citat din Alan Turing

Bancnota din polimer conţine şi un citat din Turing despre apariţia inteligenţei artificiale:

”Este doar un preambul a ceea ce va veni şi doar umbra a ceea ce va fi”.

Pe baza descoperirilor matematicienilor polonezi care reuşiseră să citească codul german Enigma, Turing a dezvoltat o metodă de descifrare a codurilor naziste, devenite din ce în ce mai complexe. Povestea a fost stat la baza peliculei ”The Imitation Game” (2014), în care Turing este interpretat de actorul Benedict Cumberbatch.

Munca lui Turing a dus la descifrarea comunicaţiilor navale germane, care au ajutat convoaiele aliaţilor să stea la distanţă de submarinele inamice şi a jucat un rol esenţial în Bătălia Atlanticului.

El a dezvoltat totodată o tehnică care a dus la spargerea cifrului german Lorenz, cu un grad mai mare de complexitate. Turing a fost condamnat pentru homosexualitate în 1952 şi a fost supus castrării chimice prin injecţii cu hormoni feminini pentru a evita pedeapsa cu închisoarea, scrie Agerpres.

În Marea Britanie, homosexualitatea a fost considerată infracţiune până în 1967. Turing s-a sinucis cu cianură în 1954, la vârsta de 41 de ani, potrivit concluziilor anchetei din acea vreme. A fost graţiat de regina Elisabeta a II-a în 2013 pentru condamnarea pe care o primise cu doi ani înaintea morţii.

Bancnota de 50 de lire sterline este cupiul cu cea mai mare valoare emis de Banca Angliei. Va intra în circulaţie pe 23 iunie, ziua de naştere a lui Turing

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă