Lifestyle Stiri

A început Bucharest International Dance Film Festival

5 sept. 2019 2 min

A început Bucharest International Dance Film Festival

Reading Time: 2 minute

Singurul eveniment din România dedicat filmului de dans are loc în această săptămână la Bucureşti. Ajuns la cea de-a cincea ediţie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) aduce până duminică inclusiv, în şase locaţii din Capitală, proiecții speciale, cine(dans)concert cu filme de arhivă, competiții de scurtmetraje și masterclass-uri cu invitați de renume, unele gratuite şi altele la care intrarea se va face pe bază de bilete.

Tema acestei ediţii, The Network/ Rețeaua – arată o maturizare a festivalului și marchează începutul unei noi faze de dezvoltare, atât prin integrarea în programa a filmelor aparţinând mai multor genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artiști vizuali, animatori și muzicieni, cât și prin inițierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice care se află în prima fază de creație.

Vineri, de la ora 16:00, la Cinema Muzeul Țăranului, va rula Love in the Age of Virtual, un colaj  12 scurtmetraje de dans selectate de adolescenți pentru cei ce vor să descopere ce mai înseamnă iubirea în epoca virtuală, când totul se transformă în numere și biți.

Sâmbătă, de la ora 20:00, la Centrul Național al Dansului București, poate fi urmărite, sub titlul   Corporealities, cinci filme cu cinci tipuri de limbaj fizic ce acoperă o plajă de emoții și situații, care se întinde de la experiența amară a singurătății, la hiperactivitatea din jungla modernă a finanțelor, de la relațiile de familie și între generații la comunitățile post-internet.  Tot sâmătă, de la ora 16:00, ruleayă la LINOTIP – Centru independent coregrafic, cele mai bune filme din cadrul Festivalului de Film de Dans FIVER. Curatoriată de Samuel Retortillo, directorul FIVER, selecția este o prezentare a operelor cinematografice în care mișcarea este piatra de temelie a operelor dramaturgice.

Pe lângă proiecţii, ediţia de anul acesta a festivalului aduce laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice,  E X P A N D, în cadrul cărora vor fi organizate trei masterclass-uri deschise publicului, care vor avea loc la teatrul Apollo 111 şi vor fi susţinute de: Andy Wood, unul dintre cei mai renumiți creatori de film de dans, Claudia Kappenberg, artistă activă în spectacole și media şi Peter Schneider, producător de teatru și film american, primul președinte al Studiourilor Walt Disney (1985 – 1999) .

Festivalul se încheie cu proiecția filmului documentar Maguy Marin: L’urgence d’Agir în regia lui David Mambouch care prezintă viața lui Maguy Marin – unul dintre cei mai importanți coregrafi de pe scena mondială.

BIDFF este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, şi sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab, ADFR – Asociația pentru Dezvoltarea Filmului Românesc, Ambasada Suediei la București, Institutul Balassi (Institutul Maghiar din București). Ediția de anul acesta este organizată în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, Institutul Cervantes la București, Super – Festivalul de filme făcute de adolescenți, Bucharest International Experimental Film Festival,  Cinedans Amsterdam (Cinedans on tour), Fiver International Screendance Movement, Institutul Francez – Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Fabrica Gastropub, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic şi Apollo 111.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: