Stiri

A început vaccinarea în aproape toate comunele din România

10 aug. 2021 2 min

A început vaccinarea în aproape toate comunele din România

Reading Time: 2 minute

A fost demarată campania de vaccinare în aproape toate comunele din România. Proiectul a fost intitulat ”Orașul vaccinează satul”, iar prin cadrul acestuia medicii de la oraș și caravane mobile vor merge prin localitățile rurale pentru a vaccina persoanele.

„În cadrul proiectului „Oraşul vaccinează satul” s-a demarat activitatea de vaccinare în aproximativ 95% din comunele din România, ceea ce înseamnă în valoare absolută aproximativ 2.776 de comune şi au fost finalizate activităţi de vaccinare în 58% dintre acestea, adică în 1.677 de comune. În mediul rural, în total, de la debutul campaniei de vaccinare, prin toate mijloacele avute la îndemână, s-au administrat peste 2,5 milioane de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproximativ 26% din numărul total al dozelor de vaccin administrate în România până la acest moment şi au fost vaccinate peste 1,1 milioane de persoane din mediul rural cu schemă completă de vaccinare. Practic, rata de acoperire vaccinală în urban este de două ori mai mare decât ce se întâmplă în mediul rural. Uitându-ne la acoperirea vaccinală raportată la populaţia cu domiciliul pe fiecare unitate administrativ-teritorială, ceea ce înseamnă aproximativ 28%”, a susţinut medicul militar, într-o conferinţă de presă.

Aproape 20% din centrele de vaccinare au activitatea suspendată temporar

„În ceea ce priveşte funcţionalitatea centrelor de vaccinare şi menţinerea lor în activitate, aproximativ 20% din totalul centrelor de vaccinare care au fost active în România, şi aici mă refer la centrele de vaccinare fixe, în momentul de faţă au activitate suspendată temporar, mai avem 615 centre de vaccinare active şi aproximativ 60% din acestea au programul de lucru redus fie la jumătate, fie la un sfert din programul anterior. În total sunt active 883 de fluxuri de la aproximativ 1.500 de fluxuri cât au fost în momentul în care aveam un ritm de vaccinare crescut. Repet, toate aceste facilităţi de vaccinare pot să fie reactivate în momentul în care vom avea o cerere în creştere a persoanelor vizavi de acţiunile de vaccinare”, a susţinut reprezentantul CNCAV.

Doar un sfert din medicii de familie vaccinează împotriva COVID, deși primesc bani

Potrivit lui Valeriu Gherorghiță, 3.114 de medici de familie au încheiat contracte pentru vaccinarea împotriva COVID-19, ceea ce reprezintă 32,5% din numărul total al medicilor de familie.

Valeriu Gheorghiţă a spus că până la data de 9 august peste 308.000 de persoane au fost vaccinate în cabinetele de medicină de familie.

„La nivelul medicilor de familie, din cei 9.577 de medici de familie care au încheiat contracte de prestări servicii cu Casele de Asigurări de Sănătate, 3.114 au încheiat şi contracte de vaccinare împotriva COVID-19, ceea ce înseamnă 32,5% din numărul total al medicilor de familie; din aceştia, 87%, adică 2.713 cabinete de medicină, înregistrează activităţi de vaccinare. Ponderea din rural, respectiv urban este similară. Au fost vaccinate până la data de 9 august peste 308.000 de persoane în cabinetele de medicină de familie, 54,3% fiind vaccinate în mediul rural, în cabinete de medicină de familie din rural”, a mai afirmat medicul.

Cea mai mare rată de vaccinare este în București

Potrivit șefului CNCAV, acoperirea vaccinală din București este de 48%, dar și alte 11 județe înregistrează date peste media de accoperire vaccinală la nivel național. Sunt alte 27 de județe cu acoperire vaccinală între 20 și 29,9%, iar la polul opus sunt patru județe cu o rată de acoperire vaccinală sub 20%.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: