Management Stiri

Numărul muncitorilor români și bulgari în Elveția în creștere cu 996,2%

8 aug. 2016 2 min

Numărul muncitorilor români și bulgari în Elveția în creștere cu 996,2%

Reading Time: 2 minute

De la începutul acestei veri, românii beneficiază de acces liber la piața muncii din Elveția, care a eliminat toate restricțiile pe piața muncii impuse cetățenilor români și bulgari. Acest lucru a dus la o creștere a numărului muncitorilor care au fost admiși în Elveția cu peste 996%.

Numărul muncitorilor români și bulgari care au fost admiși în Elveția cu permise de muncă permanente a crescut semnificativ în luna iunie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015, de la 53 de muncitori la 581 de muncitori. În ultimul an, un număr de 1.450 de muncitori români și bulgari au fost admiși în Elveția pentru un sejur de lungă durată, față de 1.039 muncitori în perioada iulie 2014 – iunie 2015. În schimb, numărul muncitorilor care au fost admiși în Elveția pentru un sejur de muncă de scurtă durată a scăzut cu 3,5% în ultimele 12 luni.

”Numărul muncitorilor români și bulgari din Elveția care au primit un permis de muncă permanent a crescut cu 996,2% în luna iunie 2016, față de aceeași lună a anului trecut – acest lucru arată că există un interes al firmelor elvețiene de a atrage specialiști din România”, spune Michael Derrer, un om politic elvețian.

Elveţia poate revizui decizia de liberalizare a pieţei muncii pentru români şi bulgari la 1 iunie 2017, când ar putea reintroduce cote pentru imigranţi, dacă se constată că imigraţia din România şi Bulgaria va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel târziu pe 1 iunie 2018. Ultima dată la care Elveţia ar putea să mai restricţioneze libera circulaţie pentru români şi bulgari este 1 iunie 2018, iar măsura ar fi valabilă un an, până la 31 mai 2019, termen dincolo de care nu mai poate interveni.

„Decizia Guvernului Elveţian va depinde nu numai de numărul de imigranţi români şi bulgari, dar şi de opinia elveţienilor despre noii veniţi. Din păcate am observat în diferite circumstanţe că românii sunt priviţi în Elveţia cu o anumită suspiciune. Fenomenul se explică uşor prin faptul că presa elveţiană vorbeşte exclusiv doar despre infractorii români, despre spărgătorii de locuinţe care sunt de cetăţenie română” adaugă Derrer.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: