Finanțe Stiri

Achizitia momentului in sistemul bancar

31 iul. 2014 3 min

Achizitia momentului in sistemul bancar

Reading Time: 3 minute

OTP Bank Romania, membra a OTP Group, a semnat contractul de achizitie in procent de 100% a actiunilor Millennium Bank Romania (BMR), membra a Banco Comercial Portugues (BCP). Valoarea tranzactiei este de 39 milioane de EUR. La data finalizarii tranzactiei de vanzare, OTP Bank va rambursa integral catre BCP finantarea intragrup acordata in prezent BMR de catre BCP, in valoare de aproximativ 150 de milioane de euro. Impactul tranzactiei asupra ratei fondurilor proprii de nivel 1 de baza la nivel consolidat este estimat a fi nesemnificativ pentru BCP, reflectand o pierdere de 34 de milioane de euro, pentru care a fost constituit un provizion in contul de profit si pierdere la nivel consolidat pentru prima jumatate a anului 2014, compensata de o diminuare a activelor ponderate la risc in valoare de 351 de milioane de euro, asa cum au fost deja considerate in calculul preliminar al indicatorilor de capital recent raportati pentru 30 iunie 2014 (12,5%, conform criteriilor graduale de implementare, 9,0% dupa implementarea integrala).

Cu active totale in valoare de 2,83 miliarde RON (aprox. 635 milioane EUR), la 31 decembrie 2013, Millennium Bank ocupa pozitia 22 in clasamentul institutiilor bancare din Romania, avand o cota de piata de 0,8%. Ȋn urma acestei achizitii, OTP Bank Romania isi va creste cota de piata la 2.1% si va urca pe pozitia 11 in acelasi clasament.  

“Aceasta achizitie sustine in mod eficient atingerea obiectivului nostru strategic pe termen mediu, acela de a intra in topul primelor 10 banci din Romania si, in acelasi timp, ne consolideaza pozitia de furnizor stabil de servicii financiare universale. Millenium Bank este o institutie financiara solida, cu activitati concentrate pe segmentul retail. Am convingerea ca achizitia Millennium Bank Romania reprezinta atat o noua etapa in dezvoltarea noastra pe piata din Romania, cat si o consolidare a pozitiei noastre pe piata locala, in mod special pe segmentul retail”, a spus Laszlo Diosi, CEO, OTP Bank Romania. 

 Millennium Bank Romania are un portofoliu de aproape 80.000 de clienti si o retea de 56 de sucursale, cu o concentrare strategica in Bucuresti si 58 de ATM-uri. Ca urmare a tranzactiei,

OTP Bank Romania va avea un portofoliu de aproximativ 400.000 de clienti, aproape 150 de sucursale si peste 160 de ATM-uri.   

“OTP Group este unul dintre cele mai stabile grupuri financiare din regiune, cu o capitalizare si lichiditate excelente. Obiectivul nostru strategic este acela de a ne creste cota de piata in tarile in care suntem prezenti. Romania a fost intotdeauna o piata importanta pentru noi. Inca de la intrarea in Romania, acum 10 ani, am crescut organic. Aceasta achizitie strategica se incadreaza perfect in planul nostru de extindere”, a declarat Laszlo Wolf, Deputy CEO, OTP Bank.

Dupa finalizarea tuturor formalitatilor legale, OTP Bank Romania va incepe procesul de integrare estimat sa dureze 1 an. Echipa OTP Bank Romania se va concentra pe solutii simple si eficiente pentru clientii ambelor banci atat persoane fizice, cat si companii, si va asigura o tranzitie facila clientilor Millennium Bank Romania, in linie cu atentia constanta pentru servicii de calitate a subsidiarei OTP Group.

“Millennium bcp anunta incheierea unui acord cu OTP Bank Romania in ceea ce priveste vanzarea operatiunilor noastre din Romania. Acesta este un pas important in atingerea angajamentelor agreate cu Directia Generala Concurenta din cadrul Uniunii Europene”, spune Luis Pereira Coutinho, Membru al Bordului Executiv, Millennium bcp. “Am certitudinea ca, in urma acestei tranzactii, clientii nostri vor beneficia in continuare de aceleasi solutii financiare valoroase si servicii profesioniste cu care i-am obisnuit.” 

OTP Bank Romania, subsidiara a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrala si de Est, este un furnizor integrat si auto-finantat de servicii financiare. OTP Bank ofera servicii financiare universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de peste 1500 de unitati, ATM-uri si canale electronice.

Millennium bcp este cea mai mare institutie bancara portugheza listata la bursa. Avand peste 2.3 milioane de clienti locali, Millennium bcp are o cota de piata de aproximativ 20% in Portugalia atat in sectorul creditelor, cat si in cel al depozitelor.  

Photo OTP Bank in Hungary – © Tupungato | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: