Lifestyle Stiri

Aferim la Berlin

19 ian. 2015 3 min

Aferim la Berlin

Reading Time: 3 minute

2.Aferim!___credit photo Silviu Ghetie, Hi Film ProductionsAvem din nou o prezenta importanta romaneasca la Festivalul de film de la Berlin. Lungmetrajul “AFERIM!” in regia lui Radu Jude a fost selectat in competitia oficiala a Berlinalei, care se desfasoara in acest an intre 5 si 15 februarie 2015. Berlinala a ajuns deja la cea de-a 65-a editie.

 “AFERIM!” este singurul film romanesc selectat in Competitia Oficiala a Berlinalei alaturi de productii precum “Queen of Desert” (regia Werner Herzog), “Taxi” (regia Jafar Panahi), “Knight of Cups” (regia Terrence Malick), “Eisenstein in Guanajuato” (regia Peter Greenaway).

Din distributie fac parte: Teodor Corban,  Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, “AFERIM !” in regia lui Radu Jude, este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Catalin Cristutiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucretia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Paparuz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanta Vintila-Ghitulescu, producator Ada Solomon.

Radu JudeRadu Jude este regizorul scurtmetrajelor “Lampa cu caciula”, “Alexandra”, “O umbra de nor”, “Trece si prin perete”, productii care au castigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericita fata din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toata lumea din familia noastra”, a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum, si a avut premiera in cinematografele din Romania in luna aprilie 2012. “Toata lumea din familia noastra” a obtinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or si Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului International de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

“AFERIM!” este o productie Hi Film, in coproductie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development Romania, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, in asociere cu EZ Films si cu participarea HBO Romania. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timisoreana, MEDA, Dr Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank si Fundatia pentru o Societate Deschisa. Este finantat de Centrul National al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene si sustinut de Eurimages.

Ultima prezenta a unui film romanesc in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin a fost inregistrata in urma cu doi ani atunci cand pelicula “Pozitia Copilului” produsa de Ada Solomon a castigat Trofeul Ursul de Aur.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: