Finanțe Stiri

Agricover Credit, profit de 29 mil. lei

3 mai 2018 3 min

Agricover Credit, profit de 29 mil. lei

Reading Time: 3 minute

Agricover Credit IFN a acordat anul trecut plasamente în valoare de 1,37 miliarde lei fermierilor români și a realizat un profit operațional de 29,6 milioane lei, în creștere cu 19% față de anul 2016, anunță compania, într-un comunicat de presă.

agricover site 1“În anul 2017 am acordat finanțare în valoare de  1,37 miliarde lei unui număr de 2350 fermieri care fac agricultură profesionistă. Creșterea remarcabilă a volumului de credite acordate confirmă faptul că agricultura românească este în plină dezvoltare, iar fermierii au nevoie de soluții de creditare specializate și inovatoare care să le permită aplicarea celor mai noi tehnologii și extinderea fermelor”, a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

Compania a menținut parteneriatele cu instituții financiare internaționale consacrate, precum International Finance Corporation, European Investment Bank, European Investment Fund, Black Sea Trade and Development Bank, European Fund for Southeast Europe, International Investment Bank, dar și cu partenerii locali pentru a acoperi necesarul de fonduri destinate finanțării fermierilor. Totodată capitalurile proprii au crescut cu 26%, ajungând la 186 milioane Lei. Creșterea capitalurilor proprii s-a datorat profitului reinvestit și infuziei oferite de BERD.

„Datorită produselor specializate, a reacției rapide și nebirocratice, suntem prima opțiune a fermierului de fiecare dată când are nevoie de finanțare pentru achiziția de teren oriunde în România”, a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

Rata creditelor neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile a fost de 1,55%, menținându-se la un nivel foarte bun, mult sub valoarea medie a sistemului bancar românesc. 

Numărul clienților activi a crescut cu 22% față de anul anterior și a avut la bază extinderea portofoliului de clienți micro (sub 100 hectare),  mici și mijlocii (segmentul clienților 100-400 hectare). Agricover Credit a dezvoltat produse speciale pentru aceste segmente de clienți, puse la dispoziție prin intermediul unor echipe comerciale dedicate care se deplasează direct la fermă.

Anul 2017 a fost un an foarte bun pentru agricultura românească, înregistrându-se o creștere a profitabilității sectorului agricol cu producții record la principalele culturi, care plasează România pe primele locuri în Europa, comparativ cu marii producători agricoli din vestul continentului. Contextul pozitiv a determinat  creșterea interesului fermierilor pentru modernizarea fermelor și extinderea suprafețelor lucrate prin achiziții de teren.

În ceea ce privește finanțarea zootehniei, în completarea soluțiilor de finanțare specializată pentru fermele de vaci de lapte și ferme de porci, în 2017 Agricover Credit a lansat noi soluții dedicate fermelor de vaci de carne. Pentru anul 2018, compania are în vedere consolidarea portofoliului de produse și credite dedicate zootehniei.

Totodată, compania va continua creșterea finanțărilor acordate fermierilor micro și mici și extinderea portofoliului de produse de sinergie dezvoltate în cadrul grupului pentru a asigura inputurile necesare fermierilor într-o manieră simplă și rapidă, adaptată specificului agriculturii – motorina cu plata la recoltă, program cash discount pentru achiziția de pesticide și sămânță, soluții de finanțare a îngrășămintelor cu plata la recoltă.

În anul 2017 compania a deschis două noi sucursale în Timișoara și Craiova, ajungând la un număr total de opt reprezentanțe în principalele regiuni agricole. Pentru 2018 compania are în plan deschiderea unei sucursale în Oradea.

Informaţii financiare la 31 decembrie 2017:

  • Profitul operațional: 29.608.000 Lei, în creştere cu 19% faţă de 2016
  • Profitul net: stabil la 22.334.008 Lei
  • Capitaluri proprii: 186.862.625 Lei, în creștere cu 26%
  • Rata de adecvare a capitalului (conform normelor BNR): 24,3%
  • Credite neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile: 1,55%
  • Valoarea creditelor acordate: 1.370.000.000 Lei, în creștere cu 39%
  • Expunere din credite: 1.003.174.000 Lei, în creștere cu 35%

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: