Business Interviuri

Agroland Business System: O oportunitate remarcabilă de dezvoltare

6 oct. 2022 2 min

Agroland Business System: O oportunitate remarcabilă de dezvoltare

Reading Time: 2 minute

Agroland Business System este un grup românesc de retail, agricultură și alimentație, care deține cea mai mare rețea de magazine agricole din România.

Compania planifică pentru 2022 investiții de 17 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 241 de milioane de lei, spune Horia Cardoș, fondator și CEO al Agroland Business System.

Cum vedeți anul agricol 2022?

Anul agricol 2022 este caracterizat de numeroase urcușuri și coborâșuri, care au necesitat replierea constantă și luarea unor decizii cu celeritate. La începutul lui 2022, exista optimism, după producția record din 2021, în ciuda faptului că se prefigura o criză alimentară.

Venirea acestei crize a fost accelerată de izbucnirea conflictului din Ucraina care, în plus, cauzează și alte probleme, precum criza de cereale și criza energetică. Deficitul de fertilizanți pentru agricultură a ­generat o altă problemă, atât timp cât mai mult de jumătate din aceștia sunt produși în Rusia și Belarus, țări aflate acum sub sancțiuni internaționale.

Ce lipsește agriculturii din România?

Agriculturii din România îi lipsește o strategie coerentă la nivel guvernamental care să ne permită ca în câțiva ani să nu depindem de hrana produsă în alte țări. În vremuri excepționale, guvernul trebuie și poate să ia măsuri excepționale, precum relaxarea condi­țiilor pentru înființarea de ferme, abatoare, fabrici de procesare fără a afecta măsurile de siguranța alimentelor.

Soluții și garanții de stat pentru credite de investiții în agricultură, zootehnie, industria alimentară. Subvenții acordate companiilor care investesc în genetică, fie că este vorba de ­zootehnie sau agricultură, legumicultură, pomi­cultură.

Încurajarea prin măsuri fiscale a integrării pe verticală a companiilor din agrofood în așa fel încât peste 2-3 ani, când criza alimentară se va termina, aceste companii să poată să concureze cu succes cu companii similare din regiune, inclusiv pe piața din România.

Cum vede un agricultor relația cu Bursa de Valori pentru dezvoltarea afacerii sale?

Bursa de Valori București a reprezentat o oportunitate remarcabilă de dezvoltare a afacerilor și am beneficiat de mecanismele pe care le oferă. În 2020, a avut loc debutul Agroland pe piața de capital, odată cu emisiunea de obligațiuni. În 2021, au avut loc listările Agroland Business System și Agroland Agribusiness pe piața AeRO a BVB. De când sunt listate, ambele companii au înregistrat creșteri ale rezultatelor financiare, care permit dezvoltarea în continuare a afacerilor.

Prezența pe bursă oferă încredere potențialilor parteneri, mai ales când ne referim la companii multinaționale, cu afaceri de sute de milioane de euro în România, care au nevoie de stabilitatea furnizorilor lor. La nivelul pieței de capital, în prima parte a anului am încheiat o operațiune de majorare a capitalului social și atragerea sumei de 14,7 milioane de lei de la investitori.

În luna iunie am obținut aprobarea unei finanțări nerambursabile în cadrul programului IMM AGRI-FOOD, cu o valoare de aproximativ 120.000 de euro, care va fi utilizată pentru achiziționarea de materii prime și materiale, precum gazul natural, energia electrică și furaje.

În plus, avem depuse alte două proiecte de finanțare, în valoare totală de 470.000 de euro, destinate activității curente a companiei și dezvoltării unei ferme avicole de producție, dar avem în plan și depunerea unui proiect de finanțare pentru un parc fotovoltaic de 1 MW la Avicola Mihăilești.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 366 (16 septembrie – 16 octombrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: