Interviuri Lifestyle Proiecte Biz

Alina Rotaru: „Pentru a câștiga, trebuie să îți controlezi mintea mai mult decât corpul”

16 iun. 2020 5 min

Alina Rotaru: „Pentru a câștiga, trebuie să îți controlezi mintea mai mult decât corpul”

Reading Time: 5 minute

Pentru săritoarea în lungime Alina Rotaru, anul 2019 a fost cel mai bun din cariera ei de până acum. După ce a obținut locul cinci la Campionatul European din Glasgow, Alina a reușit, în cadrul unui meeting internațional desfășurat în Germania, calificarea la Campionatul Mondial din Doha – unde a obținut locul al șaselea – și, totodată, calificarea la Jocurile Olimpice din Tokyo.  

Alina Rotaru ne-a vorbit despre performanțele de anul trecut, despre cum s-a antrenat în timpul pandemiei, dar și despre „ritualurile” pe care le folosește înainte de competiții.

Cum au fost ultimele luni pentru tine, ca sportiv de performanță în izolare? Cum te-ai antrenat?

Pot spune că sunt un caz fericit, pentru că m-am putut antrena cât de cât normal, pe perioada pandemiei cu virusul COVID-19. Eu mă pregătesc în Germania, în Stuttgart, iar aici situația a fost foarte diferită de cea din România.

Concret, în orașul în care mă aflu, am avut voie să ieșim din casă, să facem sport în aer liber, însă nu în grupuri mai mari de cinci persoane. Totuși, la fel ca în România, bazele sportive au fost închise, o lună, între 23 martie și 27 aprilie, însă nici acest lucru nu m-a afectat, întrucât m-am putut antrena normal la 40 de kilometri de Stuttgart, unde am avut la dispoziție o pistă de 110 metri cu o groapă de nisip pentru sărituri, iar antrenorul meu, Mihai Corucle, și-a transformat magazinul în sală de forță pentru mine. Astfel, pregătirea mea fizică s-a desfășurat ca oricând altcândva: alergare de viteză și săriturile le-am realizat pe acea pistă de atletism, despre care povesteam, antrenamentele de alergare de rezistență le-am făcut în pădure, sesiunile în regim de forță le-am organizat pe trepte, iar antrenamentele de forță le-am avut în magazinul antrenorului meu. Între timp, de pe 27 aprilie, s-a deschis oficial baza sportivă din Stuttgart, unde trebuie să respectăm anumite reguli de igienă și distanță  socială.

Ai unele mici „ritualuri”, pe care le folosești înainte de competiții, ca să te pregătești psihic și să scapi de stres?

Da, înainte de fiecare competiție fac un exercițiu de vizualizare și imaginare a săriturii perfecte. Această tehnică de imaginație mă ajută să mă pregătesc psihic și să intru în „starea de concurs”. Pentru a câștiga, trebuie să îți controlezi mintea mai mult decât corpul.

Mai am un ritual, pe care îl fac mereu înainte de concurs, și acela este împletirea părului. Povestea din spatele acestui obicei își are începutul, în anii de juniorat, când inainte de fiecare concurs, mama mea îmi împletea mereu două codițe, ca să-mi poarte noroc în concurs. Am păstrat această tradiție, inspirată de ea, chiar și în zilele noastre și îmi place să cred că cele două codițe împletite îmi poartă noroc. ?

Alina Rotaru

Poți împărtăși și cu cititorii noștri din aceste ritualuri, care ar putea să îi ajute să se pregătească pentru un moment stresant de la birou? 

Sigur! Tehnica de vizualizare mentală este o tehnică pentru dezvoltarea creativității, a capacității de învățare și pentru a progresa pe orice plan.

Așa cum persoanele care lucrează la birou, se confruntă des cu situații și momente stresante la locul de muncă, și eu, ca sportiv de performanță, trec des prin aceste momente stresante, dar cu timpul am învățat să folosesc efectele stresului, pentru a da un randament cât mai mare, atunci când sunt sub presiune, ca atunci când particip la competiții.

Fiind sportiv de performanță, stilul de viață îmi este bine organizat și disciplinat, ceea ce mă ajută în combaterea stresului. Pe de altă parte, stresul la serviciu este ceva ce nu trebuie ignorat. Din punctul meu de vedere, gestionarea lui poate fi făcută prin diverse „trucuri”, precum organizarea activităților, estimarea timpului necesar pentru fiecare și încurajarea relaxării și dezvoltării inteligenței emoționale. Desigur, acestea sunt posibile în funcție de mediul companiei în care lucrezi, fiind necesar ca la serviciu să ți se ofere susținere și înțelegere.

Care este mixul tău de „energizante” din fiecare dimineață? De ce?

Dimineața, încep întotdeauna cu micul dejun, care este bogat în proteine, fibre și carbohidrați: ouă, lactate, fulgi de cereale integrale, fructe și legume. Totodată, nu-mi lipsește cafeaua, pe care o savurez cu un strop de lapte.

Anul trecut a fost cel mai bun an din cariera ta, de până acum. Ne poți spune câteva cuvinte, despre performanțele tale, din 2019?

Într-adevăr, 2019 a fost cel mai bun an, de până acum, din cariera mea. După un sezon de sală bun și locul cinci la Campionatul European din Glasgow, eram sigură că voi reuși să îndeplinesc baremul de calificare pentru Jocurile Olimpice din Tokyo, chiar din primele concursuri din sezonul de aer liber, din 2019. L-am reușit în cadrul unui meeting internațional desfășurat în Germania, Hanauerland Spiele in Freistett. Îmi amintesc perfect că ziua de 30 iunie a fost una caniculară (45° C) în Germania, iar organizatorii au pus la dispoziție bazine cu apă cu gheață, pentru a ne racori între sărituri.

Am început cu o serie de sărituri bune, între 6.6-7 metri, însă nu am reușit sa le pun pe prag. Înainte de ultima săritură, am intrat complet într-unul dintre acele bazine cu apă rece, am primit ultimele indicații din partea antrenorului meu și, astfel, am plecat pe elan cu încredere. Atunci, am reușit și am terminat, în sfârșit, un concurs cu un rezultat care mă reprezintă, de 6.91 metri. Acesta are triplă semnificație pentru mine, fiind record personal, barem de calificare la Campionatul Mondial din Doha și, totodată, de calificare la Jocurile Olimpice din Tokyo. Și, coincidență sau nu, numărul meu de concurs a fost cifra trei. ?

Apoi, sezonul de aer liber s-a terminat grandios, cu o serie de sărituri peste 6.7 metri la Campionatul Mondial din Doha, unde m-am clasat pe a șasea poziție.  

Alina Rotaru 5

Ne poți spune câteva cuvinte, despre planurile pe care le ai, pentru următoarea perioadă?

Din păcate, încă nu ne putem face un plan, în acest sezon. Federația Internațională de Atletism a reprogramat toate concursurile internaționale, în perioada august – octombrie, iar pe data de 15 iunie, vom afla mai multe informații: ce probe se vor desfășura, cum, cu sau fără spectatori, cum ajung sportivii la competiție și așa amai departe.

Apoi, anul 2021 va fi anul campionatelor în atletism. În sezonul de sală vom avea Campionatul European și Campionatul Mondial, iar în cel de aer liber vor fi Jocurile Olimpice și, posibil, Campionatul European. Totuși, aș vrea să punctez că cel mai important, în aceste momente, este să fim sănătoși.

Acest interviu a fost realizat cu sprijinul Julius Meinl #ShareYourRituals.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: