Management

Rețeta olandeză a fericirii

28 ian. 2020 2 min

Rețeta olandeză a fericirii

Reading Time: 2 minute

După hygge, rețeta daneză a fericirii și a Ikigai, modelul japonez de descoperire a fericirii, olandezii propun o soluție care promite să se bucure de un succes și mai mare: Niksen

Dacă nu ați auzit încă despre Hygge, rețeta daneză a fericirii sau de Ikigai, metoda japoneză de descoperire a fericirii, nu vă grăbiți să căutați mai multe informații pe internet, pentru că olandezii propun o soluție și mai interesantă: Niksen, adică arta de a nu face nimic. Și nu, faptul că vă jucați pe mobil sau devorați un sezon dintr-un serial interesant în numai două zile nu înseamnă niksen. Niksen îneamnă literalmente să nu faci nimic. Carolien Hamming, Managing Director la CSR Centrum, o companie de coaching, precizează într-un articol apărut în publicația Time că „niksen” poate însemna să stați pur și simplu degeaba, să admirați împrejurimile sau să ascultați muzică, atâta timp cât leneviți. Să leveniți nu înseamnă să vă verificați conturile de Instagram și de Facebook și nici măcar să faceți exerciții fizice, cu toate că sunt recomandate de toți medicii. „Cei care se odihnesc cu adevărat nu fac absolut nimic, nici nu se gândesc măcar la ceva special”, preciza Caroline Hamming în interviul acordat celor de la Time.

O astfel de teorie nu poate fi privită tocmai cu ochi buni de multă lume, mai ales de angajatori. De-a lungul timpului, chiar și olandezii au asociat conceptul cu lenea și cu exact opusul productivității însă, în ultimii ani pe măsură ce stresul și burnourt-ul sunt prezențe tot mai frecvente în corporații, niksen se bucură de o popularitate tot mai mare în rândul comunității medicale din Țările de Jos și nu numai. Sigur, olandezii nu ne încurajează să ne uităm pe pereți ore în șir la birou și la terminarea programului să fugim spre casă unde să ne ocupăm timpul cu aceeași activitate. Niksen poate fi o modalitate excelentă de combatere a stresului și de îmbunătățire a calității vieții pe termen lung însă trebuie aplicat cu moderație la birou să nu ne afecteze productivitatea.

Foto: © Andrii Zastrozhnov | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: