Stiri

American Independent Film Festival #8 începe cu proiecții în aer liber la Castelul Bran pe 7 iunie

Reading Time: 4 minute

Kinds of Kindness, al lui Yorgos Lanthimos, cu Emma Stone și Willem Dafoe, are premiera la București în cadrul American Independent Film Festival (AIFF) 8, îndată după premiera mondială de la Cannes.

American Independent Film Festival revine pentru a 8-a ediție cu cele mai recente și mai apreciate producții independente realizate în SUA, care vor putea fi văzute între 07 și 13 iunie la București și, în premieră anul acesta, în cadrul magic al Castelului Bran, pe 7 și 8 iunie.

HIT MAN (Richard Linklater) va deschide festivalul, vineri, pe 07 iunie, atât la Cinema Elvire Popesco din București, cât și în aer liber, în curtea Castelului Bran.

Kinds of Kindness, cel mai recent film al lui Yorgos Lanthimos, care va avea premiera internațională pe 17 mai, în competiție la Cannes, va închide festivalul de la București, joi, 13 iunie, cu două proiecții simultane la Elvire Popesco și la Cinema Muzeul Țăranului, cele două săli din București care găzduiesc proiecțiile festivalului.

AIFF 8 organizează pentru prima oară în istoria festivalului și a Castelului Bran proiecții de filme în premieră, pe 07 și 08 iunie, la lăsarea serii, în curtea castelului. Propunerea AIFF 8 este cea de a reconecta publicul român, dar și potențiali turiști străini, cu frumusețea cinema-ului în aer liber, accentuată de setting-ul unic și de atmosfera uluitoare a unuia dintre cele mai frumoase locuri din România.

„AIFF 8 își continuă misiunea de a oferi publicul român filme care sunt mai mult decât doar entertainment, de a intermedia dialogul publicului cu realizatorii peliculelor, de a cultiva experiența vizionării de filme de cinema ca eveniment social, în mijlocul comunității și de a folosi cinematograful ca prilej de conectare și comunicare cu ceilalți, inclusiv prin popularizarea unor cauze sociale cărora festivalul le donează, ca în fiecare an, încasările din vânzarea de bilete”, Cristian Mungiu, director al AIFF.

Mai multe detalii despre programul festivalului vor fi anunţate în curând şi vor fi publicate pe www.filmedefestival.ro

Sinopsisuri filme American Independent Film Festival #8

Richard Linklater, unul dintre cei mai importanți regizori americani contemporani este cunoscut publicului, printre altele, pentru seria Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) și Before Midnight (2013) și pentru ambițiosul proiect cinematografic Boyhood (2014) filmat de-a lungul a 12 ani. În HIT MAN, un neo noir luminos, Glen Powell, un actor cunoscut mai degrabă pentru blockbustere, interpretează rolul lui Gary Johnson, care duce o viață dublă de profesor și fals ucigaș plătit pentru Departamentul de Poliție din New Orleans.

Cu o capacitate extraordinară de a intra în pielea diferitelor personaje și personalități, Gary ajunge să se simtă atras de una dintre potențialele criminale pe care trebuie să le prindă, Madison, interpretată de Adria Arjona (True Detective 4). Pe măsură ce Madison se îndrăgostește de una dintre identitățile de ucigaș ale lui Gary – misteriosul Ron – aventura lor declanșează o reacție în lanț de jocuri de rol, înșelăciune și mize tot mai mari. Scris în colaborare de Linklater și Powell și inspirat de o poveste adevărată incredibilă, HIT MAN este o comedie existențială inteligentă despre identitate, care a avut premiera la Veneția și a fost în selecția de la Sundance. HIT MAN este distribuit în Europa de Est de Prorom.

KINDS OF KINDNESS, în competiție la Cannes anul acesta, este o fabulă contemporană triptică, cu care unul dintre cei mai captivanți regizori ai momentului, Yorgos Lanthimos, revine la mai puțin de un an după succesul răsunător al filmului său Poor Things. În Kinds of Kindness, trei povești aparent distincte sunt intrinsec legate: cea a unui om fără opțiuni care încearcă să preia controlul asupra propriei vieți, a unui polițist îngrijorat că soția sa, care fusese dată dispărută pe mare, s-a întors și pare o persoană cu totul diferită și a unei femei hotărâte să găsească pe cineva destinat să devină un lider spiritual prodigios.

Filmul are o distribuție stelară: Emma Stone, care tocmai a luat Oscarul pentru Poor Things, Jesse Plemons (Other People, The Power of the Dog), Willem Dafoe (Poor Things, The Lighthouse, Florida Project) și Margaret Qualley (Poor Things, Once Upon a Time in Hollywood, serialul Maid), fiecare dintre actori interpretând mai multe roluri în film. Kinds of Kindness este distribuit în România de Forum Film România și va avea premiera în cinematografe în data de 13 septembrie 2024.

Înrudit cu Les Films de Cannes à Bucarest, AIFF este un festival dedicat filmelor independente nord-americane, în afara convențiilor hollywoodiene.

Proiectul a prezentat în România, de-a lungul celor șapte ediții desfășurate până acum, o selecție a celor mai recente producții independente realizate în SUA, apreciate de critică și selectate în circuitul marilor festivaluri nord-americane precum Sundance, New York, Tribeca, Telluride ori Toronto sau la festivaluri mari ca Berlin, Veneția sau Cannes și a avut onoarea de a avea invitați actori de talie internațională precum Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Sebastian Stan, Mary-Louise Parker și regizori precum Roberto Minervini și Jacques Audiard, care au acceptat invitațiile de a fi prezenți la București și de a împărtăși experiența lor profesională, dar și de viață, cu publicul.

Festivalul a intermediat totodată conversații live între publicul cinefil bucureștean și unii dintre marii regizorii ai cinematografului american contemporan: Barry Jenkins, Sean Baker, Kent Jones, Paul Schrader, Benh Zeitlin sau Steven Spielberg.

Organizat de Asociaţia Cinemascop, AIFF 8 este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.

Partener local: Asociația culturală KunSTadt

Romanita Oprea

Recent Posts

Platforma Educato AI, care ajută elevii la Bac, a primit o finanțare de 500.000 de dolari

Codruț Lemeni (foto), un tânăr de 24 de ani, a obținut 500.000 de dolari din partea YCombinator, un program prestigios…

29 de minute ago

UniCredit Lab: mentorat pentru tinerii antreprenori, în cadrul Romanian Creative Week

UniCredit Lab, susținut de UniCredit Bank, este și anul acesta parte a programului de mentorat dedicat tinerilor antreprenori, în cadrul…

36 de minute ago

Gov-Smart, platforma care oferă administrație publică – serviciu și digitalizează instituțiile publice

Gov-Smart anunță lansarea unei soluții inovatoare care promite să transforme administrația publică din România prin digitalizare completă și automatizare avansată.…

57 de minute ago

Cegeka România: venituri de peste 60 milioane de euro în 2023

Compania de tehnologie Cegeka, jucător cheie în domeniul SaaS, a înregistrat o creștere semnificativă a cifrei de afaceri a subsidiarei…

2 ore ago

Blockbusterul independent Noaptea lui Vlad are premiera pe 7 iunie în cinematografe

Ascensiunea noului val de filme independente românești continuă cu “Noaptea lui Vlad”, un proiect fantasy-istoric, un popcorn movie de suflet,…

2 ore ago

Tiny House Festival se mută la Vama Veche: cel mai mare eveniment de vacanțe în natură din Europa de Est

Tiny House Festival, cel mai mare festival de travel și living în natură din Europa de Est, revine cu o…

2 ore ago