Stiri

ANAT cere testarea rapidă ca măsură de acces a turiștilor în România

16 iul. 2021 2 min

ANAT cere testarea rapidă ca măsură de acces a turiștilor în România

Reading Time: 2 minute

Sezonul vacanțelor este în toi, dar în același timp situația epidemiologică este fluctuantă la nivelul țărilor de unde vin turiști în România. În momentul de față pe lista roșie au intrat Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia și Malaysia. Iar Grecia a trecut în zona galbenă.

Pentru aceasta cei care vin din zonele galbenă și roșie trebuie să stea în carantină la intrarea în România. Persoanele care au trecut prin infecția cu COVID-19, cele vaccinate și cele care au test negativ sunt scutite de carantină.

ANAT – Asociația Națională a Agențiilor de Turism cere astfel ca la intrarea în România să se aplice o măsură de testare rapidă și pentru persoanele care nu sunt vaccinate.

”Pentru a veni în sprijinul turiștilor care, din motive personale, au ales să nu se vaccineze, vă solicităm sprijinul pentru susținerea în cadrul CNSU a introducerii testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, pentru a stimula atragerea de turiști străini și pentru a ne alinia cu majoritatea statelor europene care acceptă deja această metodă de testare pentru a permite accesul persoanelor nevaccinate pe teritoriile lor”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT, în cadrul unei scrisori deschise trimise în atenția Prim Ministrului Florin Cîțu, a Ministrului Antrepenoriatului, Economiei și Turismului, Claudiu Năsui și a Secretarului de Stat Raed Arafat.

Listele semafor se schimbă prea repede

Având în vedere faptul că listele semafor se schimbă, de regulă, la finele săptămânii, cu aplicabilitate din ziua următoare, persoanele care se află deja într-o țară care urmează să fie introdusă pe lista galbenă și au returul în prima zi de aplicare a noii liste nu au, fizic, timpul necesar pentru a se încadra în intervalul necesar realizării testării RT-PCR, fără să mai amintim și de costurile mai mari, respectiv neplăcerile provocate de necesitatea programării și realizării unor astfel de teste în timpul vacanței.

ANAT solicită Guvernului, de asemenea, să reconsidere și condițiile de acces pe teritoriul României pentru minorii sub 12 ani, pentru care nu există deocamdată disponibilă opțiunea vaccinării. România este printre statele cu cele mai dure condiții de acces pentru această categorie de cetățeni, exceptând de la testare doar copiii sub 3 ani, în vreme ce statele europene acordă diverse derogări care se situează în intervalul de vârstă 5- 12 ani. Ca măsură suplimentară de siguranță, statul român poate aplica metoda folosită deja în Grecia, de testare aleatorie a turiștilor la frontieră, costurile testării fiind suportate integral de stat, se arată în comunicatul ANAT.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: