Interviuri Business Lifestyle

Andrei Cantaragiu, City Garden Development: Investim într-o piață rezidențială de lux din România cu o valoare anuală de 250 mil. euro

15 apr. 2022 5 min

Andrei Cantaragiu, City Garden Development: Investim într-o piață rezidențială de lux din România cu o valoare anuală de 250 mil. euro

Reading Time: 5 minute

Piața rezidențială de lux nu a fost afectată de pandemie, dimpotrivă. Tocmai de aceea, City Garden Development, a decis să investească 16 milioane de euro în complexul rezidențial Bonton Luxury Villas, în Pipera.

Am discutat cu Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development, despre cum arată imobiliarele de lux în România anului 2022 și ce așteptări au românii de la o locuință premium.

De ce ați decis să investiți într-un proiect de vile de lux în București?

Andrei Cantaragiu - City Garden Development
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development

Piața rezidențială de lux s-a menținut pe un trend în creștere în ultimii ani, fiind singurul segment imobiliar neafectat de pandemie. În prezent, oferta de locuințe de lux constituie circa 6% din totalul locuințelor de pe piață, iar Bucureștiul, cu precădere zona de nord, este principalul pol al dezvoltărilor rezidențiale high-end.

Totodată, tendințele din piața rezidențială indică un interes crescut pentru case, unu din trei cumpărători optând pentru achiziția unei case într-o zonă limitrofă, în locul unui apartament central.

Acești factori au creat premisele potrivite pentru a investi în ansamblul Bonton Luxury Villas din Pipera, un proiect exclusivist alcătuit din 66 de vile de lux, cu facilități integrate, dezvoltat în vecinătatea pădurii Băneasa și la doar 200 de metri de Școala Americană.

În ce stadiu se află proiectul Bonton Luxury Villas? Cum stați cu vânzările?

Proiectul Bonton Luxury Villas se află în a doua etapă de dezvoltare, care va cuprinde 30 de vile. Lucrările pentru această fază au fost demarate în luna februarie, iar termenul de livrare preconizat este finalul anului 2022. În paralel, ne apropiem de finalizarea primei faze a ansamblului, care cuprinde 36 de vile și clubul privat prevăzut cu piscină și sală de fitness.

În momentul de față sunt contractate circa 65% din vilele primei faze. Anul trecut am vândut mai mult de o vilă pe lună, ceea ce reprezintă un rezultat bun având în vedere contextul în care ne-am aflat. Ne-am dorit să ne menținem competitivi pe piață, de aceea nu am ajustat prețurile imobilelor în raport cu inflația.

Bonton Luxury Villas

Ritmul vânzărilor a înregistrat o ușoară scădere în ultima perioadă, pe fondul conflictului din Ucraina, reacția potențialilor clienți fiind de a amâna tranzacțiile până la stabilizarea acestei situații.

Sperăm însă că lucrurile se vor redresa în următoarele luni, deoarece multe persoane se gândesc să își protejeze economiile de volatilitatea ridicată din piață, iar imobiliarele sunt o investiție rentabilă și fără riscuri. Aproximativ 40% dintre clienții noștri sunt investitori, atrași de randamentul anual de 8% pe care îl pot obține din închirierea unei vile. În plus, ansamblul este preferat și de expați care se relochează împreună cu familia și sunt în căutarea unei locuințe care să le asigure confortul de care au nevoie.

Ce așteptări au românii de la o casă premium în 2022?

BonTon - City Garden Development

Românii au devenit mult mai interesați de standardul de locuire și au așteptări ridicate atunci când decid să investească într-o casă premium. Aceștia își doresc o locuință spațioasă, care să vină la pachet și cu un mix de dotări și facilități cum ar fi o grădină proprie sau un home office. Pe lângă aceste criterii, cumpărătorul premium pune accent deosebit pe sustenabilitatea construcției, calitatea materialelor folosite, dar și pe partea de design și finisaje, care trebuie să fie rafinate, în tendințe.

Ansamblul Bonton Luxury Villas a fost proiectat astfel încât să întâmpine aceste nevoi și așteptări ale clienților. Vilele premium, cu eficiență energetică ridicată, similară caselor pasive, sunt unele dintre cele mai mari locuințe de pe piață. Fiind concepute pentru a acomoda atât membrii familiei, cât și personal auxiliar cum ar fi o bonă internă, casele au suprafețe construite între 353 mp – 404 mp și dispun de până la 7 camere spațioase (zonă de living și dining, dormitoare cu băi și dressinguri proprii, birou, 2 terase). La parter, acestea au grădini cu suprafețe de până la 200 mp. Opțional, fiecare vilă poate fi dotată cu lift interior, ceea ce reprezintă o noutate pe piața rezidențiala din România.

În ceea ce privește mixul de facilități, acesta se adresează întregii familii, de la piscină, sală de sport, la activitățile recreative care pot fi practicate în pădurea Băneasa. Aceste avantaje sunt completate de poziționarea privilegiată a ansamblului, în proximitatea celor mai bune școli internaționale și la scurtă distanță față de punctele de interes din nordul capitalei (Băneasa Shopping City, zonele de birouri, aeroport, Piața Victoriei etc.).

La cât estimați piața rezidențială de lux din România?

Potrivit analizelor imobiliare, piața rezidențială de lux din România are o valoare anuală de aproximativ 250 de milioane de euro.

Cum arată piața rezidențială din București și din România în acest an?

Anul 2022 a început cu perspective pozitive pentru piața rezidențială, bazate pe trendul dinamic de creștere avut 2021, însă declanșarea războiului din Ucraina cu siguranță prezintă motive de îngrijorare.

În prezent asistăm la o încetinire temporară a intenției de achiziție, românii devenind mai precauți cu finanțele personale în noul context. Ca urmare, multe tranzacții care urmau să fie încheiate în această perioadă au fost amânate sau anulate.

În ceea ce privește investițiile rezidențiale, majoritatea dezvoltatorilor rămân în expectativă, în condițiile în care impredictibilitatea este ridicată privind prețurile materialelor, timpul de livrare și efectele războiului asupra economiei țării. Prin urmare, oferta de locuințe noi va fi mai limitată anul acesta. Pe de altă parte, o analiză recentă arată că 13% din ansamblurile aflate în construcție la nivel național sunt sold out încă înainte de a fi finalizate, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv.

Deși situația pe piața imobiliară evoluează de la o zi la alta, este de așteptat ca piața să își mențină trendul de creștere, însă cu un ritm mai moderat comparativ cu 2021. Activele imobiliare sunt cele mai sigure investiții în acest moment iar, pe lângă acest aspect, fluxul de refugiați aduce un plus de cerere pe piață pentru închirieri de apartamente.

Bucureștiul rămâne în continuare orașul cu cea mai dezvoltată piață rezidențială, aici fiind înregistrate circa 30 – 40% din tranzacțiile efectuate la nivel național.

Cum vor evolua prețurile rezidențiale în acest an?

Prețurile rezidențiale au înregistrat ușoare creșteri începând cu luna februarie și se preconizează măriri de peste 10% în decursul anului, pe fondul provocărilor geopolitice și economice.

Cât de mult influențează businessul creșterile de prețuri la energie și materii prime?

Creșterile de prețuri la energie și materii prime se resimt în mod direct în costul de construcție al unui proiect și, ulterior, influențează prețurile de vânzare.

Ne confruntăm cu aceste creșteri de anul trecut, însă războiul din Ucraina a agravat această situație. Prețurile pentru fier, beton și alte materiale de construcție au înregistrat majorări fără precedent în ultimele luni și, în plus, achizițiile se fac din ce în ce mai greu din cauza disponibilității scăzute.

Aceste probleme nu se vor rezolva pe termen scurt, iar pentru a reuși să-și păstreze o marjă de profit rezonabilă, dezvoltatorii sunt nevoiți să mărească prețurile imobilelor.

Inclusiv noi luăm în calcul o creștere a prețurilor pentru vilele din faza a doua a proiectului Bonton, întrucât materialele folosite sunt de cea mai bună calitate, iar prețul acestora este în prezent mult mai ridicat decât era în urmă cu un an.

Ce planuri de dezvoltare are City Garden Development pentru perioada următoare?

În perioada următoare ne vom concentra pe lucrările de dezvoltare ale proiectului Bonton, pentru a ne încadra în termenul de livrare preconizat. În ceea ce privește o nouă investiție rezidențială, am decis să mai așteptăm o perioadă, pentru a urmări evoluția pieței sub influența conflictului actual.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: