Management

1 din 5 angajatori intentioneaza sa recruteze

10 iun. 2014 3 min

1 din 5 angajatori intentioneaza sa recruteze

Reading Time: 3 minute

Se spune ca gasirea unui loc de munca este un job in sine, dar, cel putin pentru urmatoarele trei luni, nu va fi tocmai unul solicitant. Motivul? Unul din cinci angajatori din Romania intentioneaza sa isi mareasca echipele in urmatorul trimestru, dupa cum arata studiul trimestrial al ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, dat astazi publicitatii. La polul opus, doar 5% dintre companiile chestionate prevad o scadere a numarului de angajati in intervalul iulie – septembrie, in timp ce alti 69% nu preconizeaza schimbari in dimensiunea fortei de munca. Previziunea Neta de Angajare calculata dupa eliminarea variatiilor sezoniere este de +9%, valoare similara cu cea din cel de-al doilea trimestru al anului, dar cu 3% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. “Acesta este cel de-al optulea trimestru de optimism ponderat, dar constant”, spune Valentin Petrof, Director General al ManpowerGroup Romania. “Incetul cu incetul, angajatorii au reinceput sa-si creasca volumul de angajari, dar increderea lor continua sa fie mai redusa decat in anii de dinainte de criza economica. Chiar daca angajatorii vor continua sa prefere organizatii agile, au aparut totusi semnale ca acestia isi depasesc treptat reticenta de a face angajari si au din nou in vedere nevoile pe termen lung”, adauga Petrof.   

 

Nivelul de incredere al angajatorilor variaza in functie de dimensiunea organizatiei. Astfel, companiile cu mai putin de zece angajati raporteaza o Previziune Neta de Angajare de -1%, angajatorii din aceasta categorie fiind mai putin dispusi sa isi redimensioneze forta de munca. Studiul mai arata ca 77% dintre acestia nu prevad schimbari ale numarului total de angajati in intervalul iulie – septembrie 2014, un procent in scadere fata de 85% in trimestrul trecut, dar in continuare superior cu 8 puncte procentuale mediei nationale. La polul opus se situeaza angajatorii cu peste 250 de angajati: 27% dintre acestia au anuntat planuri de crestere a echipelor in urmatoarele trei luni si numai doua procente intentioneaza sa recurga la reduceri de personal. Cei aflati in cautarea unui loc de munca vor avea parte de oportunitati de angajare in toate cele opt regiuni ale tarii si in noua din zece sectoare de activitate. Sectorul cel mai dinamic din punct de vedere al angajarilor va fi industria prelucratoare, in care Previziunea Neta de Angajare este de 19%, in scadere cu 5% fata de T2, dar in crestere cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.  Studiul mai arata ca oportunitatile se vor inmulti si in sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde Previziunea este de 17%, o imbunatatire fata de perioada aprilie – iunie 2014, dar si fata de trimestrul secund al anului 2013.

 

Cu toate acestea, previziunile sunt insa limitate in sectorul energie electrica, apa, gaze, unde angajatorii anunta o Previziune Neta de Angajare de -1%, cu 4% mai slaba decat in trimestrul al doilea. In schimb, cea mai semnificativa imbunatatire fata de trimestrul anterior se inregistreaza in sectorul Transport, depozitare si comunicatii, unde Previziunea Neta de Angajare a ajuns la 10%, dupa trei trimestre consecutive de crestere.   “Inca nu putem considera cresterea oportunitatilor de angajare drept o tendinta, pentru ca indicatorii din diferite sectoare de activitate si zone ale tarii variaza prea mult pentru a contura o imagine fara echivoc”, spune Valentin Petrof. “Semnele unui optimism renascut se fac simtite, dar cei aflati in cautarea unui loc de munca nu trebuie sa se astepte la efervescenta, dat fiind ca angajatorii se concentreaza in continuare pe atragerea candidatilor potriviti, nu pe angajari de volum. Acestia sunt inca selectivi, in cautarea echilibrului corect intre nevoile de dezvoltare si costuri”, conchide Petrof.  

 Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: