Management Stiri

STUDIU: Cine sunt angajații care au lucrat remote în pandemie

15 iun. 2020 2 min

STUDIU: Cine sunt angajații care au lucrat remote în pandemie

Reading Time: 2 minute

Profilul angajatului care a lucrat de acasă în timpul pandemiei: are sub 45 de ani, cel mult cinci ani experiență, lucrează în servicii și este îngrijorat privind perspectivele

Peste jumătate dintre angajații din domeniul serviciilor au lucrat de acasă în perioada pandemiei, după cum arată rezultatele unui studiu realizat de Ipsos România și Best Jobs. Majoritatea celor care au lucrat remote au, în general sub 45 de ani, au studii superioare (57%), un nivel mediu de experiență  de lucru în domeniu de până la cinci ani (61%) și muncesc în special în București (65%).

50% dintre cei care au lucrat remote în timpul pandemiei susțin că au reușit să găsească soluții și să se adapteze la noul regim de muncă pe cont propriu, fie pentru că aveau deja experiența lucrului la distanță dinainte de criza cauzată de coronavirus, fie pentru că s-au inspirit de pe internet. Alți 25% dintre participanții la studiu recunosc însă că au fost forțați de împrejurări să se descurce singuri, în lipsa unui sprijin din partea angajatorului. Cei mai mulți dintre aceștia lucrează în domenii asociate producției (peste 30%) și spun că erau deja nemulțumiți de locul actual de muncă (39%), motiv pentru care își caută un nou job, fiind dispuși chiar să își schimbe domeniul de activitate (37%).

Printre provocările privind îndeplinirea sarcinilor de serviciu pe care le întâmpină angajații care lucrează remote diferă în funcție de vârstă. Respondenții de până la 34 de ani sunt nemulțumiți mai ales de izolarea socială (47%), de dificultățile de respectare a programului de lucru obișnuit (42%) și de faptul că sunt foarte ușor distrași de alte activități (28%). Salariații trecuți de 35 de ani susțin că au fost nevoiți să învețe noi deprinderi profesionale într-un timp foarte scurt (20%) în care au fost nevoiți să facă față, în paralel și responsabilităților familiale (23%).

În cee ace privește starea emoțională a angajaților, cei mai mulți dintre aceștia spun că sunt îngrijorați cu privier la viitorul lor (aproape 50%), optimiști (40%) și mai tensionați (31%), după cum mai arată studiul Ipsos și Best Jobs. Femeile sunt mai îngrijorate decât bărbații, care se declară mai optimiști.

50% dintre participații la studiu recunosc însă că situația actuală le creează emoții și sentimente contradictorii și amestecate. Tinerii de până la 34 de ani, aflați în general la început de carieră, trec ușor de la impulsivitate, iritare, plictiseală și tensiune la detașare, scepticism, ambiție și sentimentul că se află într-o poziție privilegiată comparativ cu alții. Angajații cu experiență în muncă, trecuți de 35 de ani, desi experimentează stări de tensiune, se declară cu precădere pragmatici, dar și privilegiați și toleranți.

Foto: © Jetsam86 | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: