BizRemote by certSIGN Stiri

Angajații ar putea avea acces la REVISAL. Vor putea vedea starea contractelor de muncă

1 iul. 2021 2 min

Angajații ar putea avea acces la REVISAL. Vor putea vedea starea contractelor de muncă

Reading Time: 2 minute

Registrul de evidență al salariaților (REVISAL) este înlocuitorul cărții de muncă, ce a existat în România până acum câțiva ani. Acesta este accesibil acum doar pentru angajatori și specialiștii de HR, dar un proiect de lege vrea să schimbe acest lucru. Pentru aceasta REVISAL ar putea fi accesibil și pentru salariați. Astfel, aceștia vor putea vedea online datele contractului lor de muncă, salarul încadrat și dovada vechimii în muncă.

Proiect de lege depus de USR PLUS

Potrivit inițiatorilor proiectului, accesul în REVISAL al angajatului nu va putea fi condiționat de angajator. Iar angajatul va avea acces la vechimea în muncă, fără birocrație.

„Am depus astăzi un proiect de lege care odată adoptat va permite accesul angajaţilor, online, la datele proprii din registrul de evidenţă al salariaţilor (REVISAL) şi la dovada vechimii în muncă. Fără cerere scrisă şi număr de înregistrare! Totul, imediat şi necondiţionat de consimţământul angajatorului. Există multiple situaţii în care oamenii au nevoie de un un extras din registrul de evidenţă al salariaţilor sau de un document echivalent care atestă vechimea în muncă. Acum, angajaţii sunt obligaţi să parcurgă o procedură birocratică greoaie şi lipsită de logică pentru un astfel de document. Asta în condiţiile în care există deja o bază de date online. Dar aceştia din urmă nu au acces direct la ea. Într-o ţară în care discutăm de ani de zile de o digitalizare accelerată şi continuă, acest fapt este o anomalie”, a anunțat deputatul USR PLUS Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Cristina Prună a menţionat că, în prezent, salariaţii pot cere vechimea în muncă fie de la angajator, fie de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar soluţionarea poate dura chiar şi 15 zile.

„Prin adoptarea acestui proiect de lege, eliminăm necesitatea depunerii unei cereri scrise şi tăiem termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute. Adoptarea acestei iniţiative legislative le va oferi tuturor românilor acces neîngrădit la portalul online al Inspecţiei Muncii. Astfel, ei vor putea accesa oricând istoricul contractelor de muncă terminate sau active. Este un pas normal în procesul debirocratizării şi digitalizării statului. Proiectul va produce beneficii reale pentru oameni. Am încredere că toţi colegii mei parlamentari vor susţine această iniţiativă şi voi depune toate eforturile pentru ca ea să fie adoptată”, a precizat reprezentanta USR PLUS.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: