Stiri

Antalya a înregistrat o creștere cu peste 70% a numărului de turiști români, în vara lui 2022

13 sept. 2022 4 min

Antalya a înregistrat o creștere cu peste 70% a numărului de turiști români, în vara lui 2022

Reading Time: 4 minute

Antalya, orașul însorit al Turciei, reprezintă în continuare o destinație de vacanță, chiar și la început de toamnă. Vremea caldă de pe țărmul Mării Mediterane, plajele generoase și foarte curate, natura luxuriantă și istoria locurilor oferă o vară prelungită celor care plănuiesc o evadare de toamnă.

În septembrie, temperaturile ridicate se mai domolesc iar, teoretic, numărul turiștilor scade și el odată cu terminarea sezonului estival. În Antalya, însă, viața este diferită. Amplasată în inima Mării Mediterane și a Rivierei Turciei, această provincie din sud se bucură de trei sute de zile de soare fiind o atracție pentru turiștii care rareori resimt temperaturi sub 20 de grade și pot face plajă sau înota în mare până la sfârșitul lunii noiembrie. Poziția geografică avantajoasă a Antalyei și clima sa caldă, pe aproape tot parcursul anului – sunt atuurile acestei zone. Iată mai jos și câteva motive în plus pentru care Antalya este o destinație ideală și în extra-sezon:

Plaje curate și primitoare

Antalya este renumită pentru plajele sale curate, care se întind cât de departe poți vedea cu ochii. Capitala Rivierei Turciei, Antalya, oferă 229 de plaje cu “steag albastru”. Standardul “steag albastru” presupune respectarea unor criterii pentru protecția mediului și a sănătății publice, control microbiologic al apei de mare, curățarea plajelor și un nivel ridicat de igienă.

Vizitatorii se pot bucura de vreme bună pe aceste plaje până la sfârșitul lunii noiembrie sau chiar începutul lunii decembrie.


Pe Riviera de Smarald a Antalyei, cu celebra mare de culoare turcoaz, puteți vizita plajele din Lara, Konyaaltı și Kaputaș, atât toamna cât și iarna. Situată în centrul orașului, plaja cu nisip fin, Lara, este ideală pentru înot, fiind renumită pentru valurile sale blânde. Plaja Konyaaltı se întinde pe șapte kilometric, de la vestul orașului până la Munții Bey. Malul mării Konyaaltı, mărginit de baruri, cafenele și cluburi de noapte, oferă zile și seri pline de energie. Plaja Kaputaș, lângă Kaș și Kalkan, este o zonă pitorească la care se poate ajunge printr-o scară lungă sculptată în stâncă.

Orașe antice pline de farmec

Antalya, căminul civilizațiilor antice, posedă o moștenire culturală unică. Orașul antic Perge, capitala regiunii Pamphylia, se află la doar 18 kilometri est de centrul orașului Antalya. Acest oraș magnific, renumit de-a lungul istoriei pentru arhitectura și sculpturile din marmură, continuă să uimească vizitatorii cu Băile Romane, mozaicurile uimitoare, cu stadionul în formă de potcoavă și un teatru monumental care a găzduit odată douăsprezece mii de oameni! Perge este o comoară care poartă într-adevăr măreția antică a Antalyei până în zilele noastre.

Orașul antic Patara, la aproximativ 40 de kilometri vest de Kaș, este unul dintre cele mai vechi și mai importante orașe ale Imperiului Lician. În 1988 săpăturile arheologice au scos la iveală multe locuri pline de istorie. De asemenea, plaja spectaculoasă este o zonă importantă de depunere a icrelor pentru broasca țestoasă din Marea Mediterană, o specie pe cale de dispariție, Caretta Caretta (simpatice testoasele cu cap patrat, cele mai mari testoase cu carapace dură din lume. În plus, Patara este locul de naștere al Sfântului Nicolae, cunoscut în întreaga lume drept Moș Crăciun.

Centre de scufundări

Antalya este, de asemenea, un centru de scufundări renumit la nivel mondial. Orașul oferă multe oportunități de sporturi acvatice și în natură, iar experiența de scufundări de clasă mondială este disponibilă chiar și toamna și iarna. Provincia Antalya oferă o gamă largă de opțiuni de scufundări, de la Kalkan la Patara în est. La sud de oraș, Kaș este unul dintre cele mai bune 10 locuri de scufundări din lume, prezentând flora și fauna marine, de o diversitate impresionantă (de ex. iarbă de mare, corali și bureți de mare, alături cu ruinele scufundate ale orașelor antice).

Locul preferat al pasionaților de golf


Belek, faimoasa stațiune din Antalya, atrage atenția cu terenurile de golf renumite în întreaga lume. Belek este un centru important pentru turismul de golf, oferind hoteluri de lux, stațiuni și infrastructură modernă, apreciată de profesioniști în lumea golfului european. La 20 de minute de mers cu mașina de Antalya, Belek are 15 terenuri de golf distincte deschise atât toamna cât și iarna. În plus, unele dintre terenurile de golf din Belek oferă golf de noapte cu sistem de iluminat ultra-modern.

Trasee de drumeții celebre în lume

Antalya este un veritabil paradis pentru drumeții. Drumul Lycian și Drumul Sf. Pavel, clasate printre cele mai frumoase rute din lume, se află în granițele acestui oraș însorit. Calea Lycian, primul traseu de drumeții pe distanțe lungi din Türcia, este un traseu de 500 de kilometri care se extinde de la Fethiye la Antalya. Calea Lycian trece prin zone cu natură deosebită precum Fethiye, Ölüdeniz, Valea Fluturilor, Golful Kabak, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Patara, Muntele Olymp, Çıralı și Canionul Göynük. Toate acestea fac parte din istoria unei regiuni care datează din antichitate.

Drumul Sf. Pavel, care începe din orașul antic Perge și se termină în districtul Yalvaç, lângă lacul Eğirdir din Isparta, este al doilea traseu de drumeții pe distanță lungă din Türcia. Pasionații de trekking pot fi martorii uneia dintre cele mai importante schimbări ale creștinismului, mergând pe jos pe acest traseu faimos și provocator, un traseu de pelerinaj, străbătut de pelerini timp de două mii de ani.

Peșterile Minunilor Naturale

Antalya este renumită și pentru peșterile sale, fiecare dintre acestea fiind o minune a naturii. Situată la 30 de kilometri nord-vest de oraș și la aproximativ 450 de metri deasupra nivelului mării, Peștera Karain este una dintre cele mai mari peșteri naturale din Turcia. Rămășițele din peșteră, care scot la lumină o viziune diferită asupra istoriei omenirii, sunt expuse în Muzeul Antalya și Muzeul Karain din apropierea peșterii.

Prima peșteră din Turcia care a fost deschisă turismului, Peștera Damlataș, din centrul districtului Alanya, își ia numele de la apa care picură din stalactitele sale. Se estimează că aceste stalactite și stalagmite, care au 300 de metri lungime și o suprafață de 200 de metri pătrați, s-au format pe parcursul a 12.000 de ani.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: