Arctic construiește o nouă fabrică în România

Producătorul de electrocasnice Arctic investește 471 de milioane de lei în construcția unei fabrici de mașini de spălat rufe în localitatea Ulmi din județul Dâmbovița.

Prin această investiție de tip greenfield, Arctic va crea 480 de locuri de muncă până în 2024. 

“Această nouă investiție ne va permite să transformăm România într-un hub de producție pentru întreaga Europă”, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik.

”Până în 2024, proiectul nostru va crea 480 de locuri de muncă în județul Dâmbovița, cu planuri de dezvoltare ulterioară. Adițional creării de noi locuri de muncă, într-o regiune cu una din cele mai mari rate de șomaj din România, această investiție va contribui la îmbunătățirea calității vieții la nivel local, prin dezvoltarea profesională a forței de lucru, dar și atragerea unor noi investitori în zonă”, a declarat Nihat Bayiz, Director General, Arctic.

Noua fabrică de mașini de spălat rufe Arctic va fi prima unitate de producție din grupul Arçelik  construită conform standardelor conceptului digital de Industrie 4.0, ce presupune introducerea Sistemelor Cyber Physical, care includ utilaje inteligente (dispozitive, utilaje, flote și retele inter-conectate), sisteme de analiză (care îmbină puterea sistemelor de analiză fizică, algoritmii predictivi, automatizarea și expertiza avansată).

”Noua fabrică va integra tehnologii de ultimă oră, precum comunicarea wireless a liniilor de producție cu cele din alte țări parte din grupul Arçelik, dar și utilaje inteligente,” a adăugat Nihat Bayız.

Investițiile Arctic în România

Cel mai important proiect recent este investiția de 24 de milioane de euro realizată în 2013 pentru extinderea capacității de producție a fabricii din Găești, transformând-o în cea mai mare fabrică de frigidere din Europa continentală.

Începând cu anul 2002, grupul Arçelik a investit peste 130 de milioane de euro în noi tehnologii, sisteme moderne de management al producției, dar și în dezvoltarea capacității de producție a fabricii de frigidere din Găești. Ca urmare a investițiilor constante din ultimii ani, fabrica Arctic a devenit cea mai mare unitate de producție din Europa continentală.

Arctic este una dintre cele mai importante companii din România, cu peste 3.000 angajaţi şi o cifră de afaceri în 2015 de 1,6 miliarde de lei. În prezent, 82% din producția totală Arctic este exportată în peste 80 de țări.

Arctic face parte din grupul Arçelik, prezent în 135 de țări. Grupul gestionează 11 branduri (Arçelik, Beko, Grundig, Dawlance, Defy, Arctic, Blomberg, Elektrabregenz, Leisure, Flavel and Altus) și are birouri de vânzări și marketing în 31 țări. În prezent, Grupul Arçelik are aproximativ 30.000 de angajați la nivel global şi 18 unități de producție în Turcia, Rusia, România, China, Africa de Sud, Tailanda şi Pakistan.

Pe piața internațională, Grupul Arçelik se numără printre cele mai mari companii din sectorul său de activitate. În 2015, Grupul Arçelik a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 5,2 miliarde de USD, cea mai mare cifră de afaceri din istoria companiei. Vânzările internaţionale reprezintă aproximativ 60% din cifra de afaceri a companiei. Arçelik este lider absolut în domeniul activităților de cercetare și dezoltare în sectorul său de activitate, datorită unui număr total de 11 centre dedicate în 4 țări, cu peste 1.000 de angajați și peste 2.000 de cereri depuse pentru eliberarea de brevete de invenție.

Arçelik se situează pe poziția 78 în topul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), cea mai bună clasare de până acum, atât pentru companie, cât și pentru Turcia.