Stiri

Asociația BookLand a renovat șapte școli în mediul rural

11 sept. 2020 3 min

Asociația BookLand a renovat șapte școli în mediul rural

Reading Time: 3 minute

În contextul în care jumătate dintre instituțiile de învățământ din mediul rural încă mai au toaleta în curte şi doar 7 din 10 copii merg la şcoală, Asociația BookLand a decis încă din toamna anului trecut că poate să contribuie la schimbarea acestei situații, renovând șapte școli din mediul rural.

Sub motto-ul „Ȋmpreună construim oameni„, fără să dispună de vreo linie de finanţare, asociația a reușit să coalizeze în această inițiativă privată peste 50 companii care susțin acest demers cu produsele și serviciile proprii. Până în momentul de față au fost renovate și dotate cu varii echipamente moderne 7 instituții de învățământ care își primesc cu o nouă înfățișare elevii pe 14 septembrie. Numărul acestora va urca la 12 școli renovate până la finalul anului.

“În al 10lea an de existență BookLand, continuăm să subliniem importanţa educației ca bază fundamentală a unei vieți împlinite și a unei societăți funcționale. Avem convingerea fermă că dezvoltarea & formarea copiilor noștri este strâns legată de condițiile în care învață. Pentru cei mai defavorizați dintre ei am lansat această campanie de renovare & dotare a școlilor din mediul rural în care îi invităm să ni se alăture pe toți doritorii de fapte bune. Dacă Asociaţia ar dispune de mai multe resurse, am reabilita și mai multe școli căci, realmente, am făcut minuni cu un buget minuscul. Marea noastră provocare este obținerea donațiilor în bani pentru a reuși să achităm serviciile de manoperă, în rest Partenerii noștri ne ajută cu tot ce produc ei. Prin tot ceea ce facem, ne dorim să schimbăm mentalități, să încurajăm tinerii să aibă încredere în forțele proprii și să-i inspirăm să-și urmeze visele.” spune Mihaela Ianole, Coordonator Renovare Şcoli Asociaţia BookLand.

Cele 12 școli gimnaziale selectate au nevoie de îmbunătățiri semnificative: multe dintre ele au grupul sanitar încă în curte, sălile de clasă prezintă igrasie și mucegai, uși / geamuri / pardoseli cu un grad mare de deteriorare, multe dintre băncile și scaunele din sălile de curs nemaiputând fi utilizate din cauza vechimii, ca să nu mai vorbim despre lipsa de dotare a claselor/laboratoarelor cu echipamentele IT necesare. La una dintre școli, în care ploaia pătrunde în interior, încep chiar de luni lucrările de reconstrucție integrală acoperiș. Deja Asociația BookLand, cu sprijinul Partenerilor, a reușit să readucă la viață 7 unități de învățământ în mai puțin de 1 an: de la centrale termice, calorifere, uși, parchet, băncuțe până la conexiune internet și echipamente moderne, precum multifuncționale, calculatoare și videoproiectoare. Practic, școlile față de care Asociația BookLand și-a luat acest angajament au trecut în doar 2-3 luni fiecare prin schimbări radicale, menite să le ofere copiilor din mediul rural șanse reale la o educație performantă.

La cele două şcoliSohatu şi Progresu – din judeţul Călăraşi, nevoia de modernizare era vizibilă. Cu ajutorul tuturor celor implicați, elevii pot învăța acum în săli de clasă dotate corespunzător, iar iarna nu vor mai resimți frigul ca în alți ani, datorită noii centrale termice instalate. În plus, cei mici au acum peste 500 cărți noi în biblioteca școlară.

„Reprezentanţii BookLand ne-au ascultat toate problemele și apreciem enorm efortul depus pentru ca lucrurile să se întâmple conform plan, disponibilitatea, promptitudinea cu care au răspuns solicitărilor noastre și, mai ales, soluțiile oferite meritând tot respectul și recunoștința noastră! Vă mulțumim!” spune Directorul şcolilor, Prof. Daniela Niculescu.

La Şcoala Hurdugi, judeţul Vaslui, învață peste 300 preșcolari și elevi din ciclurile primar și gimnazial. Aceștia se pot bucura de acum de clase complet renovate și de un laborator dotat cu 10 monitoare PC plus imprimante multifuncționale. 

„Am dus la bun sfârșit o colaborare prin care am echipat laboratorul de informatică, necesar elevilor pentru vizionarea filmelor documentare, dar și pentru predarea lecțiilor online. Iar cu materialele de la BookLand, am continuat lucrările și în două săli de clasă nefuncționale în ultimii ani, în care acum primim copiii în condiții optime.”, mărturisește Directorul școlii, Daniel Ghiban.

Asociația BookLand susține egalitatea în drepturi pentru copii asumându-și renovarea școlilor din mediul rural pentru a le asigura acestora șansa la o educație de calitate. Campania de renovare continuă, lucrările la alte 3 școli urmând a fi finalizate în curând. Iar obiectivul Asociației BookLand este ca, până la finalul anului 2020, 12 școli din mediul rural să fie cât mai aproape de standardele unei instituții care valorifică potențialul elevilor. Evident, planurile pentru anii următori sunt și mai mărețe, echipa coordonatoare visând la un volum tot mai mare de școli de la un an la altul.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: