Finanțe Stiri

Averea românilor, în creștere

14 dec. 2018 < 1 min

Averea românilor, în creștere

Reading Time: < 1 minut

Averea românilor a crescut cu 8% în al doilea trimestru, pe fondul investițiilor în imobiliare, potrivit Raportului BNR asupra stabilității financiare.

“Avuția netă a populației a urmat tendinţa ascendentă manifestată şi la data ultimului Raport, majorându-se cu circa 8% în trimestrul al doilea 2018 față de aceeași perioadă a anului precedent, pe fondul creșterii deținerilor de active imobiliare (+9%), dar și datorită avansului activelor financiare (+3%)”, arată raportul BNR.

Metodele de investire ale populației pun în evidență necesitatea diversificării plasamentelor, întrucât cea mai importantă pondere în activele acestui sector este deținută de depozite și numerar (40%, iunie 2018).

Românii au prezentat un interes scăzut pentru investițiile în titluri (0,9%), acțiuni cotate (2,3%) și asigurări (2%), în timp ce ponderea investițiilor în derivative este neglijabilă.

“Având în vedere potențialul existent și preferința pentru investiții sigure ale populației, Ministerul Finanțelor Publice a lansat emisiuni speciale de titluri de stat destinate exclusiv populației – volumul subscrierilor înregistrate pentru prima emisiune a reprezentat 20 la sută din plafonul stabilit pentru anul 2018. Continuarea realizării de astfel de emisiuni este de natură să contribuie la o conştientizare mai bună a opţiunilor de investire, la diversificarea portofoliului investiţional al populaţiei, dar şi la atenuarea interconexiunilor importante dintre sectorul bancar şi cel guvernamental”, se mai arată în raport.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: