Interviuri Companii

BAT: Inovație continuă și transformare accelerată

20 iul. 2023 4 min

BAT: Inovație continuă și transformare accelerată

Reading Time: 4 minute

Anul acesta, BAT România a devenit centrul de coordonare al BAT pentru România și alte 12 țări din Europa de Sud-Est, iar la nivel global grupul continuă să inoveze pentru a-și transforma businessul. Am aflat detalii de la Jorge Araya, director general al BAT România și director al ariei Europa de Sud-Est în cadrul BAT.

Recent, ați fost numit director general al BAT România și director al noii arii Europa de Sud-Est din cadrul BAT. Care este perspectiva dumneavoastră asupra afacerii BAT în România și asupra pieței românești în general?

Lucrez în cadrul BAT de peste 30 de ani și am avut oportunitatea de a ocupa roluri diferite, în piețe diverse. Mi-am început cariera la BAT Chile și am deținut o serie de roluri în Mexic, Brazilia, Canada și SUA – o călătorie foarte interesantă, care în 2023 m-a adus în România, în calitate de director al noii arii BAT Europa de Sud-Est. Am mai fost anterior în România și cunoșteam organizația și dorința fantastică pentru performanță și dezvoltare continuă a echipei de aici.

Nu a fost o surpriză să aflu despre rezultatele semnificative ale companiei în primii 25 de ani de activitate pe piața locală marcați anul trecut, în 2022: o contribuție totală de peste 125 miliarde de euro* în economia românească, dintre care 24 de miliarde de euro plătiți direct la bugetul de stat sub formă de taxe și accize, BAT fiind în mod constant contribuabil de top la veniturile publice ale țării.

La 25 de ani de la prima cărămidă a fabricii BAT din Ploiești și în urma unei investiții de peste 500 de milioane de euro, fabrica noastră din România este acum a doua ca mărime a grupului din Europa și una dintre primele cinci la nivel global, producând țigarete și consumabile din tutun pentru glo, dispozitivul nostru care încălzește tutunul, iar peste 70% din volumul producției de la Ploiești merge către export, în întreaga lume.

Dincolo de cifre se află însă o echipă impresionantă: de la primii 100 de colegi care au demarat afacerea în urmă cu 25 de ani, astăzi BAT are peste 3.000 de angajați în cele trei entități ale sale din România și generează peste 30.000 de locuri de muncă pe lanțul său valoric. Avem o afacere solidă, cu o cultură organizațională puternică și sunt foarte mândru și fericit să conduc această organizație spre viitor, într-o perioadă atât de interesantă pentru o companie care se concentrează pe tehnologie, inovație și angajamentul său pentru un viitor mai bun.

Care este rolul României în businessul regional BAT?

BAT România

Organizația din România este foarte importantă în cadrul BAT, datorită performanței și dezvoltării sale constante de-a lungul anilor și echipei extraordinare care a avut rezultate fantastice nu doar în România, ci și în diferite roluri deținute pe alte piețe. Mulți dintre acești colegi plecați la un moment dat în alte piețe s-au întors aici și continuă să contribuie cu expertiză și determinare la evoluția afacerii noastre, mai ales în această perioadă de transformare prin care trecem.

Este o misiune care necesită adaptare constantă, inovare în modul în care gândim și funcționăm, în modul în care ne dezvoltăm modelul de business, iar echipa din România a stabilit numeroase repere în adoptarea tehnologiei, digitalizării și soluțiilor sustenabile adecvate portofoliului de categorii multiple, obiectivului strategic de a reduce impactul afacerii asupra sănătății și, de asemenea, atingerii obiectivelor ESG de protejare a mediului și de generare a unui impact pozitiv în societate.

În aprilie 2023, BAT România a devenit punctul de coordonare al BAT pentru nou-formata arie Europa de Sud-Est, echipa de management cu sediul la București coordonând afacerile BAT în România și în alte 12 țări.

Transformarea este cuvântul cheie la BAT de câțiva ani. Care sunt cele mai recente noutăți ale companiei și care sunt reperele cheie pentru perioada următoare?

Am făcut progrese semnificative pe direcțiile de inovație și transformare, cu un accent constant și cu rezultate fantastice și relevante ale cercetării noastre științifice la nivelul portofoliului noilor categorii de produse. BAT a efectuat peste 300 de studii asupra glo, inclusiv pentru evaluarea riscului redus** al utilizării glo comparativ cu fumatul.

Am efectuat, de asemenea, primul studiu clinic în lumea reală pe glo, pe o perioadă de un an, iar rezultatele au arătat o reducere semnificativă a indicatorilor de potențial risc pe parcursul a peste 12 luni pentru fumătorii care trec la utilizarea exclusivă a glo, în comparație cu cei care continuă să fumeze. Pentru majoritatea biomarkerilor măsurați, reducerile observate la persoanele care folosesc glo au fost similare cu cele ale participanților care au renunțat complet la fumat.

Recent am anunțat și rezultatele unuia dintre cele mai mari studii efectuate vreodată asupra produselor pentru vapat, care a analizat produsul emblematic BAT pentru vapat. Studiul a comparat rezultatele clinice ale consumatorilor exclusivi ai mărcii de vaping BAT cu rezultatele fumătorilor, iar acestea arată că participanții consumatori ai produsului pentru vapat au avut diferențe favorabile, spre deosebire de fumători, în ceea ce privește biomarkerii de expunere (BoE) și biomarkerii de potențial risc (BoPH) relevanți în cazul afecțiunilor associate fumatului. Rezultatele au fost revizuite și publicate în jurnalul de medicină internă și urgență***. Produsele pentru vapat sunt cele mai studiate și acceptate produse alternative cu nicotină la nivel mondial, iar natura transversală inovatoare a acestui studiu – care este unul dintre cele mai mari studii asupra produselor pentru vapat realizat vreodată – este că oferă perspective cheie din lumea reală asupra impactului real al vapingului asupra sănătății.

În martie 2023, BAT a publicat primul raport anual combinat al performanței de business și sustenabilitate****, care include informații detaliate despre sustenabilitate și ESG în raportul anual statutar. Compania a făcut acest lucru înainte de aplicarea cerințelor globale viitoare pentru companii de a extinde domeniul de aplicare și de a îmbunătăți calitatea informațiilor legate de sustenabilitate pe care le publică. Raportul introduce obiective noi, actualizate, precum atingerea țintei de 30% energie regenerabilă până în 2025 cu doi ani mai devreme, rezultând o țintă revizuită de 50% energie regenerabilă până în 2030 și creșterea obiectivului inițial de reducere cu 15% a deșeurilor din operațiunile BAT până în 2025, la 25%.

* STUDIU DE IMPACT SOCIO – ECONOMIC – BAT ROMÂNIA, Civitta, 2021

** Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc și provoacă dependență

*** Biomarkeri ai expunerii și riscului potenţial în utilizarea exclusivă a țigaretelor electronice la fumători actuali, foști sau la cei care nu au fumat niciodată (link)

**** Combined Annual and ESG Report 2022

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 375 (16 iulie – 16 septembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: